Меню

Риба тон с картофи и бутерки с филе от риба тон

14 юли 2010 | 16:39 | Аз жената
Добави в любими
1 консерва риба тон
600 г картофи
1 глава кромид лук
1 майонеза
копър, магданоз, лимон, сол

Продукти
Приготвяне

Мили приятели, пише Ви семейство Цветкови от София. Приехме с усмивка новия конкурс за рецепта с риба тон, защото съвсем скоро преживяхме непознати досега емоции точно с този представител на морската фауна. По време на нашата почивка това лято, имахме шанса да опитаме филе на скара от току що уловен екземпляр с изумителни размери – около 1.80 м! Нашият 9-годишен син Лъчезар докосна риба, по-голяма от него и макар че е злояд, похапна от рибния деликатес. Рецептата, по която приготвиха рибата тон, беше проста – първо се отстранява кожата (не на цялата риба, а на отделен участък от нея), след това се отрязват филенца с дебелина около сантиметър и дължина около 15 сантиметра, и се поставят директно върху скара с дървени въглища. Подправя се само с лимон.

Приготвяне:
Сваряваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Прибавяме рибата, нарязаният на ситно лук, майонезата и солта. Поръсваме със зелените подправки и овкусяваме с лимон.

Изключително вкусно и лесно за приготовление предястие са бутерки с филе от риба тон.
За приготовлението им е необходима една консерва с риба и един пакет от бутер кори. Нарязваме корите от многолистно тесто на правоъгълници 5 х 10 см. Слагаме в средата на всеки правоъгълник парченце филе, загръщаме филето, с върховете на пръстите натискаме краищата, за да залепне хубаво баничката, и печем в загрята фурна – докато започнат да порозовяват.
Чаша бяло вино или бира е добра компания за рибните специалитети.
Наздраве!

Рецептата е от конкурса Най-добрата рецепта с риба тон

* * *

Гъби пачи крак с пресен чесън
Пълнени домати със сирене

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай