Свободно време

„Смъртоносно лято“ – Ридли Пиърсън

21.07.2010г. / 11 45ч.
Аз жената
„Смъртоносно лято“ – Ридли Пиърсън

Ридли Пиърсън е автор на над 20 романа, 15 от които са бестселъри в топлистата на Ню Йорк Таймс. Преведени са на над 20 езика. Жанрово романите му са много разнообразни – полицейски, шпионски, криминални трилъри. Някои от тях са филмирани. През 2003 г. Ей Би Си екранизира „Дневникът на Елън Римбауер“ (1-во място в класацията на Ню Йорк Таймс).
Пиърсън е първият американец – носител на наградата „Реймънд Чандлър“.

Какво превръща Ридли Пиърсън в най-добрия автор на трилъри в света?
Няма съмнение, че е перфектен в криминалните детайли, в стегнатия сюжет, многопластовите герои и във високоволтовото напрежение, но много писатели също го умеят. Ето ви една теория за успеха му – Пиърсън е майстор в манипулирането на противоположностите. Историите му непрекъснато прескачат от висши ценности към дребни неща, от положителни до отрицателни заряди, манипулирайки емоциите и съзнанието ни с прескачането си от едната крайност в другата... Този двуполюсен модел на разказване действа не само между сцените, но и почти едновременно вътре в самите тях. Наистина там е ключът към успеха му – в нито един роман на Пиърсън няма твърда земя. Той движи земята под краката на читателите си по-умело и по-реално от останалите писатели. Нали в крайна сметка една от причините, поради които обичаме да четем трилъри, е, че земята под собствените ни крака е прекалено твърда, т. е. ежедневието ни е твърде предсказуемо. Пиърсън ни отвежда в един съвсем различен свят, който все пак е реален, в който герои от кръв и плът живеят живота си, който поне в известна степен прилича на нашия. Но не за дълго...“
Бил От, Буклист

Писателят свири на баскитара в Рокботъм Римейндърс – група, сформирана с благотворителна цел от някои от най-популярните американски писатели (в нея е и Стивън Кинг). Тяхното мото е: „Тази група свири музика също толкова добре, колкото „Металика“ пише романи“.
Независимо дали пише стъписващо реални трилъри, дали свири на баскитара в рокгрупа от звезди или се наслаждава на радостта от бащинството, Ридли Пиърсън върши майсторски всичко, с каквото се захване. Но най-добре е усъвършенствал изкуството да държи будни хиляди хора през нощта.

Тайната на успеха според Ридли Пиърсън
„Да бъдеш писател е като да бъдеш актьор, защото ако искаш да пишеш убедително, то трябва да го направиш така, че да звучи добре и да се развива реално. Единственият начин да се получи е да изиграеш емоционално и технически сцената, която трябва да се получи. Няма по-хубава професия в света, тъй като когато седна пред компютъра, аз съм най-добрият криминалист в света, ако този ден пиша на тази тема. Или съм някой луд психопат, който бяга по тъмна алея. Или съм разкошна жена, тръгнала на лов за мъже през нощта. Изобщо за който и герой да си помисля – аз се превъплъщавам в него! И го правя всеки ден. Коя друга професия може да се сравни с тази?“

С романите си – „17 милиона причини да умреш“, „Изкуството на заблудата“, „Светкавично бягство“, „Смъртоносен уикенд“, „Смъртоносна гледка“ – Ридли Пиърсън си спечели верни почитатели и в България.
Сега ИК „Хермес“ представя новия роман на най-добрия автор на трилъри в света – „Смъртоносно лято“.

За книгата:
Луксозният курорт Сън Вали е много подходящо място за провеждане на аукцион за скъпи и редки вина. Ценители от цял свят посещават мероприятието всяка година, като този път център на събитието са три много специални бутилки вино. Ценните предмети винаги привличат крадци, затова шериф Уолт Флеминг трябва да подсигури не само спокойствието на заможните посетители на търга, но и да се погрижи за безопасността на предлаганите експонати.
Въпреки мерките за сигурност, бляскавият аукцион е помрачен от бомбена експлозия. Последвалите неприятни събития ще убедят шериф Флеминг, че си има работа със зъл гений, който няма да се спре пред нищо, за да осъществи коварните си планове. Неуловимият Кристофър Кантел е организирал всичко с прецизна точност и намеренията му не се изчерпват с кражбата на трите ценни бутилки вино. Уолт трябва да го победи в неравен сблъсък, за да спаси живота не само на отвлечения си племенник, но и на населението на Сън Вали.

Отзиви:

„Пиърсън за пореден път доказва безспорното си умение да гради задъхано действие и заплетен сюжет. Чете се на един дъх!“
Пъблишърс Уикли

„Неустоима, вълнуваща комбинация от реални факти и художествено майсторство ... Великолепна игра на котка и мишка, дирижирана от майсторската ръка на Пиърсън...“
Сиатъл Поуст Интелинджънсър

Обем: 352 стр.
Очаквайте на: 30.07.2010 г.
Корична цена: 11,95 лв.

* * *

Московска афера
“Мъртви в Далас” – Шарлейн Харис

Коментирай