Семейство

Тръгва благотворително шоу за закриване на дом за деца с увреждания в Шумен

02.09.2010г. / 12 00ч.
Аз жената
Тръгва благотворително шоу за закриване на дом за деца с увреждания в Шумен

В първия ден на септември 2010 г. BTV и УНИЦЕФ обявиха мисията на благотворителното шоу, което ще събира средства за закриването на дома за деца на възраст 0-3 г. в Шумен. За целта УНИЦЕФ ще създаде мрежа от услуги и мерки за подкрепа на семейства и родители на малки деца, които да се превърнат в модел за затваряне на домове за бебета и превенция на изоставянето. Слоганът на предаването е „Семейство за всяко дете!“

„Най-голямото постижение на първия сезон на „Великолепната шесторка“ е, че подкрепи създаването на модел за закриването на всички домове за деца с увреждания у нас, който се прилага с държавно финансиране. Дългосрочната цел и на второто издание е, създаване на модел за закриване на дом за бебета. Общата ни мисия с УНИЦЕФ е да направим възможно всяко дете в България да расте в семейство“, коментира Апостол Пенчев, директор „Телевизионни програми“ bTV Media Group.

Диана Вакарелска от УНИЦЕФ акцентира върху негативния ефект на престоя в дом за бебетата. Той води до необратими последствия за развитието на детето и му отнема всички шансове за нормален живот. Повечето деца са в домовете, защото родителите им са бедни, липса на жилище, финансови затруднения или здравословни проблеми. „Работата ни в Могилино показа, че трябва да насочим усилията си към най-малките“, допълни г-жа Вакарелска.

Валентина Симеонова, зам. министър на труда и социалната политика подчерта, че проектът за затваряне на дома в Могилино, подкрепен от първата Великолепна шесторка, е получил устойчивостта и продължение в политиката на правителството. Закриването на домовете за бебета е също приоритет на правителството, заложен във Визията за деинституционализация.

В предстоящото предаване по време на серия от концерти 6 популярни български изпълнители ще пеят в дуети с 6 известни личности от публичното пространство. Сред тях са изявени лица от сферата на театъра, спорта, медиите и др. Звездите ще участват в шоуто абсолютно безвъзмездно. Предаването отново ще бъде изцяло позитивно, лишено от скандали и интриги между участниците, така че зрителите от всички възрасти да могат да се забавляват истински, като в същото време подкрепят благородната му мисия.

Както и в първия сезон на „Великолепната шесторка“ мобилните оператори, както и фирмата, която ще отчита sms телефонията, ще работят абсолютно безвъзмездно и така от стойността на всеки дарен от зрителите sms (1,20 лв. с включен ДДС), за мисията на шоуто ще отива по 1 лев. Отново ще бъде осигурена пълна прозрачност на изразходването на направените дарения.

* * *

Последната Малка къща за деца от дома в с. Могилино беше открита в София
Наръчник за приемни родители
Стартира кампания за борба с изоставянето на бебета

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
нели ( преди 11 години )
бихте ли посочили по кой начин мога да изпратя за децата от дома запазени дрехи от мойте деца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ива ( преди 11 години )
И аз се зачудих прочитайки статията.Този дом е само на 200 метра от дома.Имам и познати които работят там,но нищо подобно не съм чувала.Преди месец говорих със главната сестра ,но и тя не спомена за нещо такова.Странно е къде ще отидат новородени с множество вродени аномали,които се нуждаят от специализирани грижи дълги месеци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Silviya ( преди 11 години )
Kak za zakrivane!? Az li neshto ne razbrah? Sabirat se pari za zakrivaneto na domove!!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар