Семейство

Последната Малка къща за деца от дома в с. Могилино беше открита в София

01.09.2010г. / 09 25ч.
Аз жената
Последната Малка къща за деца от дома в с. Могилино беше открита в София

Вчера в София беше официално открита последната малка къща за децата от дома в с. Могилино. С това приключи проекта на УНИЦЕФ за закриване на дома в с. Могилино, подкрепен от bTV чрез „Великолепната шесторка“. УНИЦЕФ инвестира 300 000 лв. за изграждане на малката къща. Бяха извършени строително-ремонтни дейности, закупено обзавеждане, оборудване и асансьор, напълно адаптирани за хора с увреждания. Допълнителни средства ще бъдат инвестирани в обучение на персонала, който ще се грижи за 8 деца.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пое ангажимент, че децата от Могилино, настанени в малката къща, ще получат добра грижа и възможност за пълноценен живот в новия си дом.

Г-жа Милена Харизанова, програмен директор на УНИЦЕФ България, отправи своите благодарности към bTV и всички зрители на „Великолепната шесторка“, които повярваха в каузата за затваряне на дома в с. Могилино и подкрепиха УНИЦЕФ. „Възможностите на децата с увреждания са често подценявани, а нуждите им пренебрегвани. Важно е да разберем, че при подходяща помощ към тези деца, те могат да бъдат в семействата си, да не растат в домове или помощни училища, да развият пълния си потенциал и да се интегрират пълноценно в обществото.“ – допълни тя.

До момента са открити 2 къщи в Русе, 1 в с. Гложене, 1 в гр. Варна и 1 в Две Могили. Домът в с. Могилино бе официално закрит през октомври 2009 г.

За „Малката къща“ – център за настаняване от семеен тип
Център за настаняване от семеен тип е алтернативна социална услуга в общността, в която малка група деца живеят в среда близка до домашната – те ходят на училище, имат съседи, играят и се срещат с приятели в квартала. Детето и неговите потребности са в центъра на живота в Малка къща. Всяко дете, което живее там е уникално и неповторимо и ще му се предоставят най-благоприятните възможности за развитие. До момента са открити 2 къщи в Русе, къщите във Варна, Тетевен и Две могили.

Работата на УНИЦЕФ по затваряне на дома в с. Могилино е част от работата на организацията в подкрепа на процеса на деинституционализация в България. Основните приоритети в проектите на УНИЦЕФ са подкрепата на семействата, приемната грижа, превенция на изоставяне и др.

* * *

Нов живот в малката къща за младежите от дома в с. Могилино
Какво става с децата от Могилино?
УНИЦЕФ в подкрепа на Могилино
Къде ще приемат децата от дома в Могилино
Хората с увреждания и обществото... – тема от форума

Коментирай