Бременност

Бременност седмица 35: Хей! Тук е много тясно!

13.09.2010г. / 11 41ч.
Аз жената
Бременност седмица 35: Хей! Тук е много тясно!

Продължава от Бременност седмица 34: С главата надолу!

Бебе: Браво на теб – носиш бебе, което тежи 2700 г, а в сметката не включваме амниотичната течност, пъпната връв и плацентата. Това е тежка работа и то без почивка! Гордееш ли се със себе си? За бебето всяко движение вече е предизвикателство, тъй като малкият дом съвсем му е отеснял.

Мама: Сигурно получаваш контракции, но недей веднага да мислиш, че раждането е започнало. Ако действително имаш последователни контракции през кратки времеви интервали, значи наистина е настъпил големият ден и ще трябва да тръгваш за болницата. В случай на фалшива тревога – болките в гърба и умората ще продължат още известно време, но когато прегърнеш бебето си, това ще е само блед спомен. Така че подремвай, когато можеш, пий достатъчно течности и се опитай да си представиш как занапред всичко ще е много по-хубаво.
Лекарят ще започне да наблюдава разкритието на маточната шийка, за да предскаже кога ще настъпи раждането. Ако вече има малко разкритие – раждането не е толкова далеч, има майки, които няколко дни ходят напред-назад с няколко сантиметра разкритие преди да настъпи решителният момент. Другият знак за скорошно раждане е падането на „тапата“ – слуз, която досега е предпазвала матката от инфекции. Ако забележиш нещо необичайно в консистенцията или оцветяването й, веднага се обади на лекаря си.
Болката при раждане е различна при всяка жена. Колко ще те боли зависи от собствения ти праг на болка, лекарствата, позата, в която раждаш, позицията на бебето, предишни раждания, общо здраве и обстановката, в която раждаш.
В идеалния случай е добре максимално да се отпуснеш и да приемеш, че болката е част от родовия процес. Реално раждането е уникален процес за твоето тяло и ти избираш как да реагираш. Болката е двояк процес – от една страна е физическото усещане на болка, а от друга страна – емоционалното ти състояние, което можеш да контролираш. Да избереш да приемеш и да понесеш с твърдост болката при раждането (с или без лекарства) може да ти вдъхне голяма сила, както и да улесни родилния процес, за тези, които ти помагат.

* * *

Какво да вземем за бебчо, когато терминът наближи и какво да вземем за родилното
Дишане и раждане
Релаксирано раждане
Естественото раждане: първият подарък за бебето
Начинът на раждане оказва влияние върху целия човешки живот
Колко струва да родиш дете?
Бременност седмица 1: В началото...
Всичко за бременността

Коментирай