
Тиквичките се режат на 2 по дължина и се издълбават с помощта на лъжица. Външната част трябва да остане около половин сантиметър дебела. Сърцевината се накълцва на ситно и се отделя настрани. В тенджерка с олиото се запържва каймата като се намачква с вилица, за да остане на ситни хапки. Когато стегне се прибавя нарязаният лук и настърганите моркови. След 5мин. се слагат тиквичките и доматеното пюре. След като всичко пусне сока си се добавя и оризът заедно с подправките. Когато оризът се надуе малко, плънката се маха от котлона. Издълбаните тиквички се пълнят със сместа и се нареждат в тавичка. Отгоре се нареждат кръгчета домат за да не изсъхва плънката, сипва се малко олио и вода на дъното на съда. Пече се до зачервяване.
* * *
Пълнени тиквички в бял сос
Студена супа от тиквички
Пълнени тиквички - цървули
Тиквички със сирене
Задушени тиквички
Тиквички с кайма
Печени тиквички
Мусака от тиквички, картофи и патладжан
Торта от тиквички
Тиквички на скара с извара
Салата от тиквички