Бременност

Бременност седмица 40: 3, 2, 1 ... взриви ли се?

18.10.2010г. / 15 17ч.
Аз жената
Бременност седмица 40: 3, 2, 1 ... взриви ли се?

Продължава от Бременност седмица 39: Игра на нерви...

Бебе: Това е то. Ако още не си започнала да раждаш, имай предвид, че бебето ти е толкова нетърпеливо да се появи, колкото и ти. Когато раждането започне, не бързай да се обаждаш на роднините – раждането трае средно 13 часа (при второ дете 8 часа). След 9 месеца чакане ще ти се наложи да изчакаш акушерката още 5 мин., докато почисти бебето и му помогне да поеме първата си глътка въздух. Не се изненадвай, ако не е като по филмите и кожата му изглежда нацепена или обрината – все пак това е истинско новородено бебе!

Мама: Фаза I (Ранно раждане): Ако това е първото ти раждане, ще разбереш колко фалшиви са всъщност Бракстън-Хикс контракциите. Истинските контракции са значително по-интензивни, по-болезнени и се появяват на вълни от по 3-4 на всеки 10 мин. – всяка контракция продължава около 60 сек. Добре е за първите контракции да си останеш вкъщи и после да тръгнеш към болницата, ако водата ти изтече обаче – тръгни за болницата веднага. Ако ли не – изчакай вкъщи докато контракциите не станат на 5 мин. за повече от 1 час ( в този случай една контракция може да трае 90 сек.).
Фаза II: (Активно раждане): При разкритие от 10 см бебето се спуска през таза и може да притисне ректума (право черво), усещането наподобява куркане на червата. Възможно е да ти стане лошо и дори да повърнеш, макар че това се случва много рядко. Понякога майката е с пълно разкритие, но бебето решава да изчака с появата. Ако това е първото ти раждане, бебето ще слиза надолу по-бавно. Ако поискаш да си с епидурална упойка, ще загубиш усещанията от кръста надолу и ще имаш нужда някой да ти казва кога да напъваш.
Фаза III: (Изхвърляне на плацентата): От няколко минути до половин час след раждането плацентата също ще излезе. „Раждането“ на плацентата е изключително важно, тъй като ако части от нея останат в тялото ти, може по-късно да получиш кръвоизливи и инфекции (кърменето след раждането подпомага изхвърлянето на плацентата).
В този момент публиката става на крака и ти ръкопляска. БРАВО! Но по-добре мама и бебе да поспят малко. Беше дълго пътешествие и всъщност е началото на друго още по-невероятно пътешествие, което наричаме „живот“. Може би след година, когато спомените от бременността са избледнели и са били заменени от щастливите моменти с бебето, мама ще свие рамене и ще каже, че е време за още едно бебе ...

* * *

Бременност седмица 1: В началото...
Всичко за бременността

Коментирай
Свободно време