Писна ми

Тоалетните показват ясно цивилизоваността на едно общество

22.11.2010г. / 08 48ч.
Аз жената
Тоалетните показват ясно цивилизоваността на едно общество

Ето линк към прессъобщение, което беше пуснато до медиите на 19 ноември, Световен ден на тоалетните. По този повод, моля, позволете някои съображения, както е казал един наш държавен глава преди време.

Дали тоалетната чиния е по-здравословна от клекалото има спор, при това тоя спор е доста отдавна и доста се е изписало за него. Естествената поза на човек при съответното действие е клекналото положение. Затова не малко специалисти са на мнение, че седналото положение върху тоалетната чиния по време на каквото казахме, води до здравословни проблеми, именно защото е неестествено за човека. Според прессъобщението от 19 ноември 2010 г. децата и специалистите сега твърдят обратното. Това прави впечатление. Далеч сме от мисълта, че тук се опитва да се промъкне скрита реклама на производител на тоалетни чинии, който се надява да получи поръчка, с която да оборудва училищата в България, още повече, че ако тоя производител произвежда тоалетни чинии, той сигурно може да произвежда и клекала.

Но да оставим спора за и против тоалетната чиния, защото състоянието на тоалетните в училище, а и не само в училище е много показателно за състоянието, за цивилизоваността на едно общество.

Мръсните тоалетни са вредни не само за физическото здраве, не само с това, че разнасят зарази, че карат учениците да се стискат, както пише в новината от 19-и, но и с това, че въздействат психологически. Учителската тоалетна винаги е по-чиста, много често е забранено на учениците да я ползват, заключва се, и са малко ония демократични, истински учители, които ползват тоалетната за ученици, а не тази за учители. Не са много и училищата, в които няма специална тоалетна за учители.

Някак е жалко, че ни е необходима нарочна кампания и световен ден, за да направим по-чисти училищните тоалетни. Но какво може да направи всеки от нас?... Ако сме родители на деца, които ходят в училище, добре е да намерим повод и да отидем да видим тоалетните.

Останалото е работа на училищните директори, а министърът на образованието, младежта и науката, вместо да праща писма, за да участва в тоя световен ден на тоалетните, може би е по-добре да се захване с още по-големите проблеми в образованието.

В заключение, Az-jenata.bg има предложение: да няма отделни учителски тоалетни в училищата, а учителите и директорите да ползват тези за ученици. По този начин тоалетните ще бъдат под всекидневното внимание и контрол на тези, от които зависи тоалетните да станат такива, каквито трябва да бъдат в едно цивилизовано общество.

Прочее, някой да знае защо в някои училища има отделни тоалетни за учителите?

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
Даскал ( преди 11 години )
Учителските тоалиетни не са по-различни от ученическите. Понякога в тях, вместо клекало, има тоалетна чиния (но - с липсващи седалка и капак). И в едните, и в другите липса тоалетна хартия, а кутиите на стената за течен *** са счупени. Топла вода има рядко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
Христина ( преди 11 години )
По тоалетните ще ги познаете, срам и позор!За съжаление, късно видях публикацията, за да отговоря...И аз имам опит с едновремешните тоалетни в училище и по улиците, но какво значи това...Днес т.нар. обществени тоалетни по улиците са дори луксозни. Опит за лукс и комфорт предоставят и тоалетните в бензиностанции и прочее... А кой ги пази? И виждали ли сте, по морето напр., супер-ресторант със скапана външна тоалетна...А това, че за нашите условия клекалата са по-хигиенични е доказано от турците, и, повярвайте, така е...Поздрави на всички, които се интересуват от животаХристина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
Койнаров ( преди 11 години )
Мия, не само, че зная, но съм ходил като ученик в такива тоалетни, че ако седна да ги опиша, сигурно много малко хора ще ми повярват. Това, че на много места тоалетните са извън сградата на училището не е голяма беда, особено ако са горе-долу прилични и не се гази кал при отиването и връщането. Но все пак интересно е, че никой не казва нищо за отделните учителски тоалетни и трябва ли да ги има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
Мия ( преди 11 години )
Като говорите за цивилизовано общество, знаете ли в колко български училища НЯМА изобщо вътрешни тоалетни, а децата и учителите са принудени при дъжд и сняг, да ходят в отдалечените на края на училищния двор, подобия на тоалетни, стари, полусрутени сгради, където не може да става и дума за цивилизовано общество... В поне 80 % от селата ни е така! Това е цивилизовано общество на България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
Койнаров ( преди 11 години )
Екатерина, благодаря за коментара. Тъкмо си мислех, че това никой не го интересува. :-) Кажете, моля, във вашето училище има ли отделни тоалетни за учители? Има ли тоалетни, в които влизат само ученици?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
Екатерина ( преди 11 години )
Ученическите тоалетни са мръсни и разрушени поради липсата на елементарна култура и възпитание в днешните ученици. Работя като учител и от практиката си успях да установя че пред един директор правещ ремонт на тоалетните стои следния проблем - как да опази ремонтираните тоалетни от вандализма на учениците. Така че, нека родителите да отидат и да видят децата си...тъй като отношението към децата показва зрелостта и цивилизоваността на обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време