Семейство

Наемете детегледачка от бюрото по труда

04.02.2011г. / 07 26ч.
Аз жената
Наемете детегледачка от бюрото по труда

По програмата „Отново на работа” на Европейския съюз майки с деца до 3 години могат да наемат детегледачка от бюрото по труда, за да се върнат на работа. Изискването е и двамата родители да работят, а детето да не ходи на ясла.

Програмата е на обща стойност 64 млн. лева. Документи за тази година вече се подават от 1 февруари. Тя ще се реализира до края на 2012 г. на територията на цялата страна. За целта трябва да се кандидатства в бюрото по труда, откъдето ще ви предложат няколко кандидатури.

Детегледачките са жени над 50 години, които трайно са били без работа и са били регистрирани в бюрото по труда. Преди да се запишат в програмата те са минали курс на обучение, съобразно техния образователен статус и професионален опит. Жените трябва да са физически и психически здрави и да не са осъждани. Предимство е, ако са работили в системата на образованието или здравеопазването.

Всички подадени заявления ще бъдат разглеждани и класирани, но: приоритетно ще бъдат разглеждани заявления от следните групи лица:

  • - самотни родители;
  • - многодетни семейства;
  • - родители на деца с увреждания;
  • - семейства, в които един или и двата от родителите са с увреждания;
  • - семейства, в които месечният доход на родителите не надвишава размера на две средни работни заплати.

Програмата „Отново на работа” на ЕС е част от Европейската стратегия за заетост, в която неразделна част е Стратегията за равнопоставеността на половете, обръща особено внимание на въпроса за диспропорцията в представителството на жените или мъжете в определени икономически сектори и професии, както и на подобряването на възможностите за трудова реализация и развитие на кариерата при жените.

Снимка: Az-jenata.bg

Прочетете още:

 


 

Коментирай