Семейство

106 деца намериха своите приемни родители по проекта „Приемна грижа“

11.02.2011г. / 11 50ч.
Аз жената
106 деца намериха своите приемни родители по проекта „Приемна грижа“

На 10 февруари 2011 г. стартира двудневна работна среща по проект „Приемна грижа“ на УНИЦЕФ България.
Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ в България, откри форума с думите: „Това е една прекрасна възможност да споделим своя опит от този изключително важен проект. Тази среща е по средата на 2-годишен проект, но е в началото на един дълъг процес, този на деинституционализация. А той не би могъл да бъде успешен, ако не развием приемната грижа в цялата страна“. Тя припомни, че взимането на пример от чужди добри практики е полезно, но не винаги е достатъчно. „Навън има много успешни практики, но какво работи в България трябва да решим заедно." Г-жа Радочай призова участниците да си дадат равносметка за изминатия път до момента и да потърсят с общи усилия решение на трудностите, пред които са изправени. Тя пое ангажимент от името на УНИЦЕФ България да подкрепи дългосрочно развитието на приемната грижа в страната.

На срещата присъстваха също Милена Харизанова, директор „Социални дейности“ към УНИЦЕФ; Събина Събева, Международна социална служба; Нели Петрова, Институт по социални дейности и практики; Диана Димова, сдружение „Самаряни“; представители на областните центрове по приемна грижа, експерти от Агенцията за социално подпомагане, Министерство на труда и социалната политика, Държавна агенция за закрила на детето, както и приемни родители.

Представителите на деветте областни центъра по приемна грижа в страната (София – град и област, Шумен, Търговище, Стара Загора, Смолян, Перник, Габрово и Велико Търново) се събраха да обсъдят напредъка по проекта, конкретните резултати в развитието на приемна грижа във всяка област, препятствията, пред които са изправени, както и предстоящите си ангажименти.

Нели Петрова обобщи работата на ИСДП по проекта и насочи вниманието към същността на приемната грижа „Приемната грижа не е просто заместваща алтернатива на родното семейство. Тя е началото на един дълъг процес на подкрепа от страна на цялото общество към дете в риск." Тя акцентира върху превантивния характер на приемната грижа, и необходимостта от спешно настаняване на деца директно от родилното отделение в приемно семейство. Развитието на приемната грижа за бебета до 3 годишна възраст се открои като водещ приоритет в работата по проекта.

Друго предизвикателство, с което се сблъскват екипите по приемна грижа е работата с децата, след настаняването им в семейна среда. Подкрепата на биологичните родители и връзката с родното семейство изисква специално отношение и добре обучени специалисти. Въпреки положителната тенденция и повишения интерес към приемната грижа, развитието на тази услуга в страната напредва бавно. По данни на МТСП, близо 2700 деца са били настанени в институции през изминалата 2010-а година.

Елена Манасиева от МТСП заяви подкрепата на министерството към работата на областните центрове по приемна грижа. „Силно разчитаме на вашия опит, за да стартира развитието на приемната грижа в цялата страна и сме отворени за предложения и препоръки."

Даринка Янкова от АСП изрази удовлетвореност от постигнатите резултати по проекта „Приемна грижа“ на УНИЦЕФ и очерта водещите цели на агенцията по отношение на приемната грижа, като: въвеждане на финансов стандарт и специализация на професионалните приемни семейства.

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време