Писна ми

Ресторантите не обичат семейства с деца

11.02.2011г. / 13 56ч.
Аз жената
Ресторантите не обичат семейства с деца

Истината е, че приказките, че българинът е гостоприемен май са само митове. Погледнете всеки или да кажем 90% от ресторантите у нас. Никъде почти не се предлагат детски столчета, а когато семейство с повече от едно дете влезе – персоналът е вече на тръни и гледа недобре.

Истината е, че в повечето цивилизовани страни децата са на почит. Децата са обект на внимание. В повечето западни ресторанти още с влизането на децата им се подават лист и пастели за рисуване, например или се показва специалният детски кът. При нас не само подобни екстри няма, но и в повечето случаи едва има зала за непушачи, в която семействата с деца да могат да се настанят.

Столчета за хранене за по-малките деца също липсват у нас. Традиция е дори в малки ресторанти в по-цивилизованите държави да има подобни, поне по няколко. У нас дори едно на заведение няма. И родителите са принудени или да не посещават ресторанти, или да седят децата им в скута.

Често сервитьорите ни са малко възпитани, с което – не предлагат прибори за детето, не обслужват с предимство хората с деца и като цяло – неглижират присъствието им в заведението.

До кога така ...

Прочетете още:

Коментирай
1 rate up comment 5 rate down comment
Нели ( преди 11 години )
Освен това, ако съм собственик на ресторант, и от непушачи изкарвам 50 000 лв на месец, а от пушачи - 100 000, естествено, че бих си направила заведението само за пушачи. Просто по-голяма част от българското население е от тази социално-интелектуална класа, която пуши и смята, че другите са длъжни да търпят пушенето й - такава ни е нацията, съответно такива са заведенията. Нищо странно и незакономерно няма в това. На който не му харесва - има по-културни държави, където МНОЗИНСТВОТО не пушат, съответно повечето заведения са за непушачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Нели ( преди 11 години )
Бременна съм, и непушачка. Не мисля обаче, че когато се роди детето ми, ще почна изведнъж да очаквам в изисканите ресторанти, които имат за цел да предоставят приятна, елегантна и релаксираща атмосфера, да го приемат ведно с насраните му пелени, писъците му, а по-нататък и с неизбежното неконтролируемо държане на малко дете! Има хора, които като станат родители, забравят, че са били цивилизовани човешки същества... Тази статия да я прочетат собствениците на ресторанти, които искат да привлекат нова аудитория, прогонена от много други места - единствено в такъв план от статията ще има някакъв смисъл. Заведенията с цигарен дим ги "наказвам", като просто си оставям парите в тези без дим, и толкова. Не бих и поискала да седна в пушаческо заведение с детето си - ето ТОВА би било ненормално родителско поведение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Татко ( преди 11 години )
Има места, където директно те гонят, ако си с бебе: например в непушаческия Скарабар. там не ти дават да преобуеш бебе. Било отвратителна гледка... ама повивалник не са се сетили да сложат в тоалетната...Е, всеки си решава къде да си дава парите. Така че ако не искате да виждате досадни гадни деца, докато се храните - дядото и дамата с шльокавицата - марш към Бенковски:)P.S. дядото го разбирам, писнало му е на човека, ама жена да мрази деца?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Ив ( преди 11 години )
Аз съм съгласна с коментара на MItko_b Има си заведения, които са и за деца! Аз не съм все още майка, не знам дали ще ми се промени мнението.. Но изобщо не обичам да седна някъде и да тичат и да пискат около мен хлапета.. Детето на разходка в парка, в Макдоналдс и толкова! А колко родители има, които мъкнат децата по кафета и кръчми, пушат си до тях без да им пука и ги мъчат до 1ч. след полунощ! Това не е нормално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11 rate up comment 1 rate down comment
Ina ( преди 11 години )
В България не само децата са дискриминирани!! Подобно е положението и с всички бременни или просто хора които са непушачи.Ако има детски кът в заведението -децата няма да търчат и да викат, а ще седят и ще си играят, но като няма какво да правят и скучаят ще си играят между хората. И да дискриминацията е факт - само един случай ще ви кажа: Зимата на минус температура искам да влезем и да се стоплим с детето и да пием по нещо топличко и да хапнем - не ни огря, на всякъде ни посрещат табели "тук е позволен цигарения дим и е забранено за лица под 18 години". А за столчетата или за кът за преповиване изобщо не ми се коментира - поне в скоро време ми се струва, че няма да сме узрели, та да ги ползваме. В моето детство сме ходели винаги на заведения с родителите си и спомените ми са за внимание към нас с брат ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Росица ( преди 11 години )
Аз пък съм съгласна с Мария. Веднъж в кварталната пицария, след дълъг и ужасен работен ден, с желанието просто да седна и да разпусна, оставяйки някой друг да се погрижи за вечерята, попадам на следната картинка: Заведението беше пълно, като по онова време се пушеше и в двата му салона. Та единственото свободно място намираме във втория салон, където очевидно се провеждаше детски рожден ден, но видимо приличаше по-скоро на вакханалия.. или нещо подобно. Писъци, крясъци, лудница, и всичко това сътворено от 5-6 деца, всички на различна възраст. В същото време родителите им си пафкат цигарите и сякаш въобще не ги забелязват!!! Винаги съм била против воденето на децата по кафенета и ресторанти, и изобщо места, където не им е мястото. В тази пицария няма детски кът. В онази вечер потресените бяхме много, направо се чудя как издържахме..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
mitko_b ( преди 11 години )
Това са тотални глупости.Разбирам желанието на родителите да ходят с децата си на ресторант, но това не е заведение за тази цел - има си закусвални, места за бързо хранене и прочие, има си и Макдоналс и други подобни места, където има оборудвани детски центрове.Първо - на собствениците на заведение не е икономически изгодно да посрещат семейства. Обикновено поръчките се изразяват в някакво детско меню, никой от семейството не употребява алкохол и прочие. Двойка възрастни хора правят пъти по-голям оборот.Второ - тъй като родителите идват да разпуснат, а на децата им е скучно на столовете, след 15 мин те вече тичат из заведението, тормозят другите посетители, даже си просят и храна.Не знам кои заведения споменава авторката на Запад, но от многото ми ходене и делови срещи в западни заведения, мога да гарантирам, че нищо над ниво Макдоналс и подобните не допуска изобщо деца в заведението.Не бъркайте типовете на заведенията - в пицарии като Пица Хът, в Макдоналдс и други такива места има специализирани кътове за деца. Не може да идете цялата тумба примерно в един гурме ресторант.Изобщо като сте били малки, вашите все по кръчми и заведения са ви водили.Има си все пак някакви изисквания.П.С. Имам и внуче даже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Djesika ( преди 11 години )
Аз не съм сервитьорка,нямам все още деца,обичам децата и искам да си имам...нека има удобства за децата и техните родители в българските ресторанти,НО... повечето днешни родители,подчертавам повечето и най-вече майките,нямат необходимото възпитание,а какво да кажем за децата им,които на каквато и да е възраст си правят каквото си искат и където си искат! И в такива случаи обикновено ресторанта се превръща в детска градина, посетителите недоволстват, а хората от персонала се изнервят! Затова е необходимо да има детски кът...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Милена ( преди 11 години )
Присъединявам се към мнението на Анастасия!А Maria сигурно е сервитьорка и няма деца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Dennis ( преди 11 години )
Еднсвено в Хепи са ни предлагали столче за малката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар