Продукти:
За блата:
4 яйца
100 г захар
120 г брашно
1 ванилия
За крема:
850 г компот от праскови или кайсии
200 г безсолна извара
50 г заквасена сметана
100 г захар
20 г желатин
30 мл ром или коняк
1 лимон
плодове за украса
Приготвяне на блата:
Белтъците се разбиват на сняг, като в края постепенно се прибавя захарта. Сместа се разбива 2-3 минути с миксер на бърза скорост. Добавят се жълтъците, като сместа се разбива още 2-3 минути. След това се прибавя постепенно брашното, като сместа се разбърква леко. Накрая се прибавя ванилията. Така приготвеният блат се пече около 20 мин на средно силна фурна във форма за торта или кръгла тава.
Приготвяне на крема:
Желатинът се разтваря в 80 мл студена вода. След като набъбне се прибавя към сока от компота, сока от лимона и 30 г захар. Сместа се загрява до кипване, след което се охлажда. Изварата се разбива със 70 г захар, след което към нея се прибавя охладената сметана и две суп. лъж. от желатиновата смес.
Блатът се разрязва на две, след което двете части се слепват с половината крем. Вторият блат се намазва с останалия крем. Върху него се нареждат резенчетата праскови, или други плодове по избор.
Тортата се залива с охладената желираща смес и се оставя в хладилника да се стегне.
Прочетете още: