Майчинство

Бебетата у нас масово на пюрета, в Англия им остава кърма и за сладолед

10.03.2011г. / 09 17ч.
Аз жената
Бебетата у нас масово на пюрета, в Англия им остава кърма и за сладолед

Преди няколко седмици във Великобритания избухна скандал за сладолед, приготвян от човешка кърма. Находчив съдържател на заведение в Лондон реши да предизвика фурор и да увеличи клиентелата си като се уговори с майка кърмачка да му дава мляко за сладолед. Полученият студен десерт на име „Бейби Гага“ бил подправян с ванилови шушулки и лимон.

Никой не обърнал внимание на това редно ли е уникалното мляко, което дава майката на своето бебе, да се използва с цел печалба, докато певицата Лейди Гага не заплашила със съд собственика. Нейните възражения са, че той неправомерно използва думата „Гага“, тъй като само тя има право на нея. Междувременно продажбата на странният сладолед беше забранена, тъй като според английските власти чрез кърмата могат да се пренесат различни вируси.

Сред мотивите на майката кърмачка е, че по този начин насърчава кърменето и дава пример. Това оказало влияние върху други майки в Англия и те също предложили да дават кърма за сладолед.

В България обаче се оказва, че майчиното мляко не е на голяма почит. Само 4% от бебетата на два месеца са на изключително кърмене, сочат данни от проучване на УНИЦЕФ и Националния център по обществено здраве. Изследването е проведено през 2010 г. Според представителя на световната организация за България Таня Радочай тази констатация е изключително тревожна и противоречи на стандартите на Световната здравна организация. Положението се утежнява и от факта, че все още педиатри от „старата школа“ препоръчват ранно захранване, а това пречи на кърменето. У нас е огромен броят на бебетата на 3 месеца, които вече приемат и храна, различна от майчиното мляко – 85%. СЗО препоръчва изключително кърмене до навършване на 6 месеца и едва след това захранване на бебето.

Прочетете още:

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Мето ( преди 11 години )
Аз лично бих похапвал от този сладолед приготвен от кърма защото знам че кърмата е много вкусна и сладка а и изключително полезна,опитвал съм много пъте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар