Майчинство

13% от жените у нас кърмят до втория месец

30.03.2011г. / 09 37ч.
Ивет Лолова
13% от жените у нас кърмят до втория месец

Кърменето е естествен процес, българките имат кърма и могат да кърмят. Някои не го правят, защото нямат подкрепата и полезната информация, която могат да им дадат акушерки и педиатри. Точно тук се намесват срещите, консултациите, семинарите и конференциите, организирани от неправителствени организации.

Първата в България Международна конференция по кърмене "Пътят на майчиното мляко" се състоя на 26 и 27 март в Университетска Акушеро-гинекологична болница „Майчин дом” в София, организирана от Ла Лече Лига с подкрепата на УНИЦЕФ. Лектори бяха Таня Русева и Мария Атанасова от Ла Лече Лига и Д-р Питър Хартман – един от водещите специалисти в лактацията. Сред гостите и публиката бяха Национална асоциация Подкрепа за кърмене (НАПК), педиатри, медицински сестри, акушерки, бъдещи и настоящи майки и бащи.

Целта на конференцията е да се популяризира и подобри разбирането за кърменето във всичките му аспекти, каза Таня Русева – Ла Лече Лига Лидер и сертифициран консултант по кърмене към международния борд (IBCLC). Според нея акушерките в АГ-болниците имат какво да кажат и на какво да научат бременните жени и родилките, но нямат физическото време да го направят, защото са заети с обработването на много документи. Жената ражда 2-3-пъти в живота и има нужда от всичкото внимание на света, защото това са нейните уникални преживявания, свързани с раждането. Тук идва помощта на Ла Лече Лига, която провежда срещи и консултации с бременни жени и родилки. В идеалния случай жената ще започне да идва на техните срещи още докато е бременна. Някои идват още преди да са решили да забременяват – с приятелка, позната, за кураж или компания. Постепенно започват да мислят за деца и след като забременеят отново посещават наши лекции.

Към организацията има гореща телефонна линия - 0888-555-385, на която може да се задават конкретни въпроси.

Сред гостите на конференцията бяха и членове на Национална асоциация Подкрепа за кърмене (НАПК). Те също провеждат срещи и консултации за бременни жени и родилки. А те са за по-често кърмене, слагане на бебето на гърда веднага след раждането, или колкото е възможно най-рано, как и колко често да кърмят бебетата си и други.

Отделянето след раждането на бебетата от майките е един от най-големите проблеми в АГ болниците в България. В Норвегия 90 % от майките кърмят бебетата си до 6-ия месец включително. В България по последни проучвания 51 % от българките закърмват децата си в болницата, т.е. първите 3-4 дни бебетата са кърмени. На втория месец от раждането едва 13 % от бебетата са кърмени, а половината от тях започват смесено хранене. Това означава, че майките имат кърма и могат да кърмят, но поради неправилна организация на кърменето и заради недостатъчна информация те спират да хранят бебето си с майчино мляко.

Людмила Здравкова призовава младите майки да спрат да се извиняват: „Нямам кърма” или „На втория месец изведнъж кърмата ми спря”. Причината е не защото физически нямат кърма, а защото кърменето е неправилно организирано. Това се получава и заради грешки на някои педиатри, които препоръчват големи паузи между кърменията. Така бебето се кърми все по-рядко, което води до намаляване на кърмата. Би трябвало, когато майката съобщи на педиатъра си, че кърмата й намалява и бебето й е гладно, той да я накара да го кърми и от другата гърда или да й каже по-често да го кърми. Вместо това най-честият съвет е „Дохранвай го с мляко за кърмачета”. Така бебето се засища за по-дълго време, правят се все по-големи паузи между кърменията и накрая майчиното мляко естествено намалява и спира.

„Пожелавам на българските жени да имат вяра в себе си и във възможностите си да се справят. Всяка жена може да го направи. Това е нещо, което хилядолетия наред сме го правили и няма причина сега да не си вярваме” – каза в заключение Таня Русева от Ла Лече Лига за читателките на Az-jenata.bg.

Очаквайте още два материала от конференцията по лекциите на Таня Русева "Захранване, водено от бебето" и на Д-р Питър Хартман.

Прочетете още:

Вижте видео:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Десислава ( преди 11 години )
Трябва да има по-често и във всички градове възможност за консултации, свързани с кърменето. Аз родих на 20 март и виждам колко важно е това. Благодаря на късмета си, че попаднах на добър педиатър и кърмя сина си, но имам много познати, които заради неправилна организация нямат тази възможност, въпреки че са имали кърма след раждането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар