Меню

Великденски козуначени кифлички

23 април 2011 | 10:28 | Аз жената
5 от 1 гласа
Добави в любими
1/2 пакетче мая 
1 пълна голяма чаша прясно мляко (250 мл) 
4 пълни чаши брашно (500 г) 
6 супени лъжици захар 
2 яйца 
1/2 масло (60 г) 
1 пакетче ванилия 
настъргана кора от лимон 
За плънката – шепа стафиди, накиснати в ром 
За намазване и поръсване – 1-2 суп. лъж. кафява захар и 1 жълтък, смесен с 1 суп. лъж. прясно мляко

Продукти
Приготвяне

 

Приготвяне:
Маята с чаена лъжица от захарта и 1 ч. ч. брашно се смесват с топлото мляко. Оставя се да бухне за 5-10 минути. Последователно се добавят всички други съставки – яйцата, останалото брашно, разтопеното масло, захарта, ванилията и кората от лимона. Всичко се смесва добре и се оставя да втаса около час на топло.
Тестото се разделя на топки с големината на яйце (излизат около 16 броя). Всяка топка се омесва добре (при необходимост се използва още малко брашно), изтегля се на дължина, леко се сплесква. Поставя се плънката – стафиди и се овалва на дълга лента, която се свива на кръгче.

Оставя се в тава за печене, покрита с хартия за печене. Отгоре се намазват с разбития жълтък и мляко. Поръсват се с кафява захар. Кифличките се пекат на затоплена предварително фурна до 170 градуса. Пекат се до розова коричка – около 35-40 минути. Изваждат се в чиния и се покриват с кърпа за 10-ина минути. Стават много вкусни.
Добър апетит!

Прочетете още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай