Писна ми

Забрана на високите токчета в офисите

31.05.2011г. / 16 06ч.
Вергиния Генова
Забрана на високите токчета в офисите

Замисляли ли сте се защо са необходими обувките на висок ток в офисите? И кой има полза от високите токчета? Онези които тракат с тях или работодателите? Когато си на двайсет години, можеш бавничко да си ситниш с високите токчета по калдъръма. И когато стигнеш, стигнеш. Когато пренесеш документа от точка А до точка Б – тогава. Важното е, че има ползи, а те са, че си показала кръшно тяло на x на брой елемента и си пожънала n на брой възхитени и завистливи погледи. Вредите ще дойдат след 20-30 години под формата на разширени вени и изкривявания, но за тях няма смисъл да се мисли.
Когато на 30 години се сдобиеш с кола, отново е лесно, да отвориш вратата и да покажеш секси крак, качен на 10 сантиметров ток.

Не много жени са късметлийки да слизат от колата си направо пред офиса, но пък почти всички, независимо от възрастта и килограмите си, харесват да гледат света от височината на високите токчета. И невероятно, но факт – всички са се научили някак да балансират. Крепят се и по завоите в автобусите, балансират и с тежките торби в ръце и дори тичат с токчета по улиците. Внимавайте в летните жеги, че може някой път токчето ви да се залепи в разтопения асфалт!
Добре, че няма статистика относно обвързаността на високите токчета с изкълчванията и травмите, че щеше да ни вгорчи вкуса от живота. Но някои доктори ще гласуват с две ръце с всеки чифт обувки да се дава и листовка – „Високите обувки са опасни за вашето здраве“.
Мъчение, достойно за светата инквизиция е да издържиш 40 минути права на токчета в автобус, но уви, никой не отстъпва място на жени на токчета. Но пък на помощ идва народната мъдрост: „Търпи бабо за хубост!“
Но закъде без токчетата? Те са задължителни за бизнес срещите. Друго си е да изпратиш секси дама, с високи токчета в семпъл, но луксозен костюм на бизнес среща. Подтекста е, че фирмата е преуспяваща, преливаща от прелести, плодовитост и увереност – как да не се сключи сделката?...
Повечето мъже предпочитат да се наслаждават на секси фигурите на своите колежки, но не биха рискували да се качат на кокили.

А и красотата ще спаси света, не работата!

Не е лесно хем да мислиш в правилната посока, хем да ходиш в права линия!
Но каква е ролята на токчетата в стотиците общини, управления, офиси и ведомства? Там принципно трябва да се работи – най-вече с мозъка (или поне така се твърди), но отново има писан и неписан дрескод – костюм, ток и вариации.
Друго си е половината от деня да се посвети на модните тенденции, на това откъде Марчето си е купила това костюмче и откъде Галчето е намерила пари за такива скъпи обувки. В крайна сметка личните приказки са си лични и никой не може да спре клюките, но кой ще спре постоянното чаткане по мраморните коридори и паркетните зали. Звукът е все едно ти набиват пирони в главата. И ако в учреждението работят над 50 бройки високотокчести мадами, то представете си какъв звук се чува почти постоянно? И в тази атмосфера или по-правилното е, въпреки тази звукова агресия и визуална съблазън за мъжете и лек повей на завист за жените, офис гениите успяват да измислят супер „яки“ реклами, да замислят стратегии, да обсъждат планове, иновации и т. н. Дали?...

Дали не е по-логично да се зададе въпросът – „По тез офиси работи ли се или се рекламират модни парцали и токчета?“ На местата където наистина има производствен процес като фабрики, заводи, болници, софтуерни компании има регламентирано или нерегламентирано работно облекло, в които обувки с тънки токчета не се толерират.
Дали, с цел повишаване на работоспособността и мисловната производителност няма да е по-добре да се снижим по-близко до земята, че да пробваме да реализираме по-добра интелектуална продукция?
А вие, бихте ли слезли от високите токчета и да си развалите бизнес фигурата, заради тишината и стерилната работна атмосфера?

Дали ще има нежна революция, ако токчетата бъдат забранени?

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
медицинска сестра ( преди 11 години )
Това е много добра идея за каучуковите обувки в офиса, няма само ние да ходим с пантофи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Надя ( преди 11 години )
Всичко оправихме, та стигнахме до високите токчета.... В офисите трябва да има подходящо облекло /костюми, ризки, поли до и под коляното /, но изискване за височина на токчетата....моля ви, смешно е. Това е въпрос на личен избор. А и може да се трака и с ниски токчета. Може би следващата статия ще бъде със заглавие "В офисите: Само каучукови подметки!" Всеки според здравословното си и тегловно състояние може да прецени каква обувка да обуе. сам, не е нужно някой да му налага това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Криста ( преди 11 години )
Наистина някои жени бъркат дискотеката с офиса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
крис ( преди 11 години )
В България няма никаква офис култура, нито етикет на обличане! В офиса над нашия има няколко моми с токчета и по цял ден ни кънтят главите. Не е много хуманно, но се молим да изкълчат някой глезен, че да починем за малко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ани ( преди 11 години )
Не знам за високите токчета в офисите, но софийските улици не стават за друго освен за маратонки:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Bambina ( преди 11 години )
Много хубава статия! Напълно съм "ЗА" да се забранят високите токчета и късите поли! Аз самата работя в такава институция и да си призная много, много не спазвам утвърдения етикет на обличане... Освен това имам проблеми с крампи в ходилата и ми е абсолютно невъзможно да ходя с токчета, още повече пък и високи! Освен това самата ми работа е свързана с доста движение. Веднъж една от колежките ми се опита да ме засегне на темата и след като й отговорих, че аз съм тук за да работя, а не да правя модно ревю, повече не я чух да се обади по въпроса! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар