За дома

Възпитателно пране на детски плюшени играчки

21.06.2011г. / 14 18ч.
Надежда Маринова
Възпитателно пране на детски плюшени играчки


Два са начините да изперете детските плюшени играчки и възглавнички:

\n

1. Най-лесно е да ги сложите в пералнята машина с програмата на 30 градуса температура, ако имате под ръка в тензухена торбичка. В противен случай може да използвате старо дантелено перде, което да разрежете на парчета и да увиете като в бохча играчката. Използвайте ластик, за да пристегнете вързопчето. Това е много важно, особено за играчки с големи очи или други пластмасови части, които при прането може да се одраскат. Използвайте препарат за вълна или течен прах за пране. Пуснете центрофугата на ниски обороти.

2. Вторият начин е да дадете задача на децата да изперат сами, ръчно, любимите си „плюшки“. Това е едновременно възпитателно (учите ги на труд и грижа за вещите им) и ще им предложите чудесна игра поне за половин час.

\n

Облечете децата с бански. Напълнете в банята или на балкона един дълбок, голям леген или детското им корито. Сложете малко детски шампоан. Осигурете също хавлиено кесе или мека четка, с която да търкат играчките. Следете водата да не изстине, като доливате от време навреме топла вода.

\n

След като децата се наиграят, може да пуснете играчките да се изперат в пералнята, но без перилен препарат. Отново перете на 30 градуса и с ниски обороти на центрофугиране.

\n

Ако имате ниска стояща сушилня, накарайте децата сами да прострат прането. След като изсъхнат играчките трябва да се срешат със ситен гребен – отново забавна работа-игра.

\n

Понякога плюшените възглавнички се обезформят. Тогава ще трябва да разпорите част от шева, да извадите ватата отвътре и да я размачкате. Напълнете отново и зашийте.

\n

От 2-3-годишна възраст трябва да приучваме децата си на различни трудови навици, съответстващи на възрастта им. В списъка може да влязат: метене с метла, чистене с прахосмукачка, бърсане на прах, миене на 2-3 чаши и чинии, хвърляне на боклука, прането на детските плюшени играчки.

\n

От родителите, от бабите и дядовците зависи да превърнат лятната ваканция на децата в приятни и полезни занимания, не в нищоправене. И просто ме сърбят пръстите да перифразирам един социалистически лозунг от близкото минало, който някои ще си спомнят: Труд и творчество, радост и дръзновение – да прекараме лятото с вълнение!

\n

Прочетете още:

Коментирай