Майчинство

Да бъдеш майка е полезно за психичното здраве

24.06.2011г. / 15 55ч.
Аз жената
Да бъдеш майка е полезно за психичното здраве

Всяка майка е имала случаи, в които е изнервена до краен предел от детето си. Но и такива моменти, в които то я е карало да се чувства щастлива и пълноценна. Според учените има 7 психологически ползи за всяка жена, която е станала майка:

Полза №1: Майчинството кара жената да съзрее, което често произхожда от грижата за някой друг. Съзряването е позитивна трансформация, в следствие на която жената става по-малко егоцентрична и по-даваща на другите.

Полза №2: Майките могат да видят колко силни жени са всъщност – справят се със стреса от бременността и майчинството като жонглират с доста отговорности. Чувството след като се стигне края на някое предизвикателство е много вдъхновяващо.

Полза №3: Да имаш шанса да живееш с деца и да виждаш забавните неща, които правят и развитието им, може да разчувства всеки човек. Това кара майката да се чувства щастлива, но е важно в някои по-критични ситуации да има чувство за хумор. А пък смехът е най-доброто лекарство.

Полза №4: Научно изследване доказва, че майките, които кърмят бебетата си на поискване, по-лесно създават връзка с новороденото през първите месеци. Причината е в отделянето на окситоцин по време на кърмене. Създаването на връзка е само по себе си положително нещо. Тези майки по-често реагират на плача на децата си.

Полза №5: Много деца обичат да се гушкат, да прегръщат и да целуват родителите си, което кара майката да се чувства обичана и нужна. Тя изпитва безусловна любов.

Полза №6: Отглеждането и възпитанието на децата е предизвикателство, от което жената трупа опит. Майката има усещане за завършеност, когато помага на детето си да преодолее различни трудности.

Полза №7: Да бъдеш майка вдига самооценката и самочувствието. Жената, която става майка, създава семейство и може да възпита интелигентен човек, който в бъдеще да помага на други хора.

Прочетете още:

Коментирай