За дома

Да подредим здравословен дом

21.07.2011г. / 09 53ч.
Аз жената
Да подредим здравословен дом

Дори и да не го осъзнаваме, понякога домът ни се оказва най-голямата спънка в опитите ни за здравословен начин на живот. А само това остава като знаем какви изкушения се изпречват пред нас през деня. Но как да направим така, че цялото семейство да се чувства добре у дома и в същото време да се храни здравословно?

В кухнята
Вярно е, че музиката създава атмосфера, но и тя кара хората да се заседяват на масата, което пък често води до преяждане. Силната и бърза музика е проблем, защото несъзнателно ни кара да дъвчем по-бързо.
Когато дойде време за хранене сипете на всеки в чиния, а тенджерите и тавите с храна оставете на печката или някъде далеч от масата. Ще започнете да ядете с по 10% по-малко от обикновено, ако голямо количество храна не е под носа ви и всеки път ви се налага да ставате, за да си сипете допълнително. Така и децата няма да посягат често, за да си вземат още.
Огледало срещу масата ще ви накара да се замислите дали да изядете такава огромна порция спагети. Според учените хората, които виждат отражението си, по-трудно успяват да заглушат гласа, който им казва да спрат да се тъпчат.

В спалнята
Закачете отвън на гардероба дрехата, която ви се иска да облечете като отслабнете. Това ще ви припомни защо се храните по-внимателно.
Спете достатъчно, защото недоспалите хора пълнеят по-лесно. Нека температурата в спалнята е по-ниска – това е сигнал за освобождаване на мелатонин, хормона на съня.
Намалете броя на телевизорите у дома. Според американско изследване хората, които отслабват (и успяват да задържат теглото си за 5 години) имат по-малко телевизори в дома си в сравнение с хората с наднормено тегло. Най-вероятно това е защото телевизорът предполага по-малко време, в което човек да е зает с активна дейност. Освен това гледането на телевизия преди сън стимулира нервната система, което затруднява заспиването.

В хола
По-малко вероятно е да се отпуснете в дивана, ако наблизо има уред за трениране. Ако не разполагате с пространство (или нямате уред) не е проблем, защото гиричките и ластиците могат да се поберат на рафта или в кошница.
Колкото по-спретнат е домът ви, толкова повече се движите, а чистенето гори калории. Безредието затруднява ясното мислене и е по-вероятно да се озовете на дивана, хрупайки нещо пред телевизора.

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време