Семейство

Да си починеш с деца на почивка

04.08.2011г. / 16 18ч.
Надежда Маринова
Да си починеш с деца на почивка

Отпуската е време за почивка на цялото семейство. На море или на планина децата трябва да се налудуват, а родителите трябва да си възстановят физическите и психическите сили, за да могат да се върнат работоспособни на работа. Как да стане така, че и вълкът да е сит, и агнето – цяло?

1. Забравете строгия градски дневен режим
Кой когато иска да спи, който когато иска де чете, кой когато иска да играе. Отпуската ви е само 10-дни – отпуснете му малко двата края. Ако детето ви не иска да чете задължителната учебна литература, предложете му да решавате заедно кръстословици – забавен начин да разшири общата си култура и да научи нови думи и понятия.

2. Всеки сам пере банския си
Всеки член на семейството се грижи за чистотата и прането на собствения си бански, плажна кърпа, хавлия за къпане, бельо и т.н. Не е честно вие да се превръщате в перачка, чистачка и готвачка, докато децата и мъжът ви се излежават блажено на шезлонгите.

3. По-малко дрехи в куфара
Опитайте се да вземете по-малко дрехи на член от семейство. Лято е, прането съхне бързо, освен това колко дрехи са му нужни на човек, ако половината ден е по бански?

4. Шапки по главите, крем по лицето
За да избегнем слънчеви изгаряния и топлинен удар, задължителното условие за здравословна почивка са шапките и слънцезащитния крем с висок фактор – въпреки него, кожата ви ще си набави нужния й витамин D.

5. Не на уличната храна и на чешмяната вода
Никаква улична храна, включително и на плажа! Най-лесният начин някой да пипне стомашно-чревно неразположение през лятото е яденето с немити ръце на храна със съмнително качество. Същото се отнася и за водата от чешмата – макар че местните хора я пият, вашият организъм не е свикнал с нея и може да ви се отрази зле.

И накрая, но първо по важност – не тръгвайте с голямата кошница на почивка! Не планирайте и очаквайте прекалено много от отпуската си. Оставете нещата да се случат от само себе си, така няма да останете разочарована от времето или от условията в хотела или квартирата, а почивката си е почивка – нали не сте на работа, все пак!

Прочетете още:

Коментирай