Здраве и красота

Орторексия – манията по здравословното хранене

10.08.2011г. / 15 01ч.
Аз жената
Орторексия – манията по здравословното хранене

Правилен хранителен режим и активен спорт са част от представата на повечето хора за здравословен начин на живот. Но както всяко нещо, което е прекалено и това може да ви навреди. Обсебващото желание да се храним здравословно е болестно състояние и се нарича орторексия нервоза. Това хранително разтройство беше наскоро открито - засяга предимно жени около и над 30 години. Хората с орторексия обикновено отказват да консумират цели хранителни групи като млечни или тестени продукти, често поради сбъркана представа, че въпросната храна не е здравословна или че тялото им просто не я приема. По този начин те се отказват от жизненоважни хранителни вещества и витамини. В същото време прекаляват с тренировките във фитнеса, което ги кара да се чувстват по-отпаднали.
Понякога орторексиците започват със строги диети - приемат определени храни в зависимост от кръвната група или спазват диета, която е модерна в момента като диетата на Дюкан например. Според лекарите това е риск за здравето и за отношенията на болния с останалите хора - той отказва да се храни в домовете на свои приятели или в ресторанти, където смята, че храната е вредна.
Основната разлика между орторексията и останалите често срещани хранителни разтройства като анорексията и булимията е, че за болните не е задължително важно да отслабнат, но в крайна сметка свалят килограми заради изкривената си представа, че водят здравословен начин на живот.
Медицинският термин орторексия е измислен от калифорнийския доктор Стивън Братман, който съчетал гръцкото „ортос“, означаващо „правилно“ с „орексис“ - апетит.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Калина ( преди 11 години )
Много е важно да се отбележи, че орторексиците не се хранят правилно, а само си мислят, че е така. В самото здравословно хранене и спорт няма нищо лошо и не е вредно. Не се отказваш от никакви хранителни групи и не изпадаш в крайности.А напоследък стана много модерно да използваш думичката орторексия и да обявяваш хората за болни.Аз например смятам, че се храня здравословно и не ми е приятно да ме наричат орторексичка, само защото отказвам да ям пържени картофи, а вместо тях в заведение си поръчвам печени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар