Здраве и красота

Витамини при чупливи нокти

11.08.2011г. / 13 42ч.
Надежда Маринова
Витамини при чупливи нокти

Проблемът "чупливи нокти" може да се дължи на няколко фактора - много време сте имали дълъг маникюр, непрекъснато третирате ноктите с лакочистител и лак, "тормозите" ги и с веро, и други кухненски препарати (ако не ползвате домакински ръкавици). Не е изключено ноктите ви да са в лошо здравословно състояние заедно с косата и кожата. Това говори, че организмът ви е в стрес. В случай, че долните съвети не донесат резултат, посетете дерматолог, който да ви прегледа и предпише изследване и лечение.
Най-лесно е да влезем в аптека и да купим комплексни витамини за кожа, коса и нокти. Но както знаем, най-добре се усвояват "живите витамини" от храната ни.
Витамин A и E - слънчогледови семки, синап, бадеми, нерафинирано растително олио, бобови растения; тъмно зелени зеленчуци - магданоз, спанак, брюкселско зеле, броколи; оранжеви - моркови; червени зеленчуци - репички, ряпа, домати; плодове - червени боровинки, малини, ягоди, кайсии и др.
Витамин D - влияе непосредствено на усвояването на калции, който пък от своя страна играе роля в растежа на ноктите. Съдържа се в дрождите, зелето, спанакът и др. Набавяме си го и от преките слънчеви лъчи.
Витамин C - укрепва общия имунитет, което подобрява състоянието и на ноктите. Съдържа се в пресните плодове и зеленчуци.
Паралелно с вътрешното подхранване, вечер намазвайте ноктите си по желание с масла от чаено дърво, от кедър или зехтин. Редувайте през вечер и намазване с лимонов сок.

Прочетете още:

Коментирай