Здраве и красота

Аронията

24.08.2011г. / 11 18ч.
Аз жената
Аронията

Аронията (черноплодна офика) е изключително полезен плод, растящ и у нас, но малко познат и използван. Аронията може да се преработи лесно в сок, вкусен и витаминозен, а също много се прилага в медицината и козметиката.
Плодът са малки гроздовидни топченца, растящи на храстовидно растение. Зреят през август. Подходящи са за изсушаване и след това комбиниране в билков чай.
Аронията е полезна при високо кръвно и главоболие. С това е подходяща за включване и при режими на диета и отслабване. Не е желателно да консумирате ако имате проблеми с язва на стомаха или дванайсетопръстника.
Като поддържа висока еластичност и нормална пропускливост на стените на кръвоносните съдове активните вещества на аронията понижават кръвното налягане, като с това почистват съдовата стена от плаки. Пресен сок от арония има отличен ефект при високо кръвно (хипертония). Той също така е много ценен като профилактично средство и рехабилитация след мозъчен инсулт, сърдечен инфаркт и други болести на сърдечно-съдовата система на човека. Сокът от арония подпомага освобождаването на радиоактивни вещества.
Най-добре е да изстискате сок от прясна арония и да го консумирате така. За лечение и витамини - пийте по 50 мл преди хранене три пъти дневно. По желание може да замразите сока и да използвате след време.

Прочетете още:

Коментирай