Семейство

Какво да не слагаме в раницата, за да не тежи толкова?

27.08.2011г. / 19 42ч.
Вергиния Генова
Какво да не слагаме в раницата, за да не тежи толкова?

Ученическата раница и как да се отървем от нея? Вече нееднократно сме обсъждали този въпрос и като че ли все отговор няма. Заговори се, че ще раздават по два комплекта учебници, което не знам колко ще е печелившо, освен за печатниците, защото не ми се вижда много работещо на практика.
Не съм убедена, че във всички класни стаи и занимални има условия за съхранение на учебници, както и че ще се създаде добра организация по раздаване и прибиране на учебници всеки час.
Родителите се възмущават, но децата мъкнат тежките раници. Когато се осъзнаят в по-горните класове решават генерално въпроса, носейки само тетрадка и химикалка. Понеже аз не съм била от тези ученици – признавам и не мога да си представя, как е възможно да се завърши по този начин. Невероятно, но факт – година след година голяма част от учениците завършват именно по този начин и явно учителите го толерират.
Защо тогава и малките ученици да не правят така?

Та какво да махнем от раниците?
Ако искате децата ви да са изрядни отговорът е нищо.

Ако искате да се изхитрите – може да не слагате всички цветове флумастери и моливи, а само основните. Но пък тогава детето може да иска цветове от другите, да създава суматоха или пък да се комплексира, че неговите рисунки не стават толкова хубави, като на другите.

Да не слагате гумичките, моливчетата в стандартните кожени, алуминиеви или платнени моливници, а в найлонови пликчета. Ще е по-леко, но детето може да не е съгласно да го лишавате от шаренийките, заради които училището изглежда забавно. – направих проучване сред 9-10 годишните – шокираха се, че може да ги лишат от най-личните им вещи.

С една дума онова, което на нас ни се струва като облекчение, на децата може да им изглежда като санкция.

Ето няколко предложения и от децата.

Д. В. 10 г. – „Предлагам да не носим учебници, а само тетрадки.“

А. Г. 9 г. – „Вместо раници и тетрадки да носим киндъли.“ (електронни устройства за четене на книги и учебници във файлове, все още по-скъпи от нотбук например.)

Н. М. – 14 г. – „Уговаряме се с приятелката ми по чин тя да носи учебника по литература, аз – по български. Но когато не съм носила учебна тетрадка по някой предмет, винаги са ме хващали и са ми писали забележка. :-( Дори и да махнеш един учебник, раницата пак е супер тежка.“

Т. П. 10 г. – „Нищо не мога да извадя. Всичко, което е в чантата ми за училище ми трябва.“ И след малко размисъл – „По-скоро бих заменил всички учебници с киндъл или друг електронен четец, така чантата ще е доста лека.“

Й. Н. – 15 г. „Децата от малките класове са твърде мънички, за да издържат тежките раници. Децата така получават гръбначни изкривявания, които така си остават занапред. Може учебниците да се оставят в училище и да се носят само тетрадките и училищните пособия.“

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анна-Мария ( преди 11 години )
Абе хора, сериозно ли ми говорите?! Има родителски срещи... Там поставяте въпроса и го решавате. Аз ви казах алтернатива да не носиш и да завършиш със знания. Вместо да се коментира тук, по-добре дерзайте... Нещата се променят с действие, не с празни приказки :D:D(Това го знам от часовете по психология, в които дори нямах тетрадка;)) Кате, възможно е при по-малките. Изискайте в училището да се направят шкафчета. Съвсем спокойно там могат да седят маратонките, спортния екип, хмикали, ножици и т.н. Използвайте тетрадки от по 20 листа, с меки корици. Поне в моето основно училище имаше такова изискване от учителката. Идеи има много, само си изберете най-удобната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Вергиния ( преди 11 години )
За съжаление в училището, в което аз съм учила по мое време нямаше как да завършиш само с една тетрадка и химикалка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Катя ( преди 11 години )
Анна, това обаче важи само за учениците след 8 клас, а малките ги карат да носят и учебници и помагала и всичко. И се карат, ако не ги носят. Дали не разчитат, че родителите им ги носят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Anna-Maria ( преди 11 години )
Към авторката: аз също носех само тетрадка, но това не ми попречи да завърша с отличен. Нали идеята е учителят да преподава, а от учебника да учиш вкъщи. За какво ми е учебник да чета в час, след като това, което пише вътре има кой да ми го каже?! Учебниците седят вкъщи! Учебните тетрадки трябват в училище, а само тетрадките със записките и домашните се носят от вкъщи в училище. Затова и учебните помагала се правят от по-тънка хартия, освен да са по-евтини и по-леки. Вече всичко останало зависи от хората, които избират учебниците - дали ще се учи по такива, които същевременно са и сборници от задачи, или в тях ще е поместен само материала за усвояване. Това е моето мнение и начинът, по който завърших средното си образование!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар