Семейство

За закъснелите с приготовленията за училище

15.09.2011г. / 09 35ч.
Вергиния Генова
За закъснелите с приготовленията за училище

Понякога ежедневието е толкова напрегнато, че не ни остава време да обиколим на спокойствие магазините и да купим необходимите неща за училище.
Въпросът е кои са необходимите неща – едни са изискванията на учителите, едни на детето, а съвсем други възможностите на родителите.
Ето няколко малки хитринки да минете по-тънко първия срок.

Подредете бюрото и шкафовете. Вижте какво използваемо е останало от миналата година – тетрадки, моливи, бои, пергели, гумички...

Накарайте детето да напише най-необходимите за закупуване неща на лист. И купувайте само тях. Така няма да се захласвате по рафтовете в книжарниците и да казвате „Този моливник е страхотен, да вземем и него“, „Такава острилка-пеперуда нямам“ – страхотна е, да я вземем и т. н.

Купувайте учебници на старо. Така или иначе, след като детето приключи с въпросния клас, повече никога не отваря тези страници и ще ви събират прах у дома. Най-добре е да ги продадете на старо и да купите подобни.

Вземайте дрехи на старо. Особено за по-малките ученици, които нямат големи претенции е по-добре да имат повече дрехи, отколкото да са някаква специална марка. Използвайте анцунг и гуменки, които имате в наличност, вместо да купувате специални за физическо възпитание.

Възползвайте се от своите умения направи си сам и от тези на детето.
Направете си сами стикери, подвързии, раници и каквото друго умеете.

Възползвайте се от безплатните ресурси на Интернет – не купувайте книги и материали, които може да намерите он лайн. Принтирайте за по-малките картинки, седмични програми и други полезни неща от Интернет. Когато ви трябва книга със стихотворения, приказки или разкази – вижте първо не можете ли да откриете нещо подходящо в мрежата.

Ако следвате тези съвети, началото на учебната година ще ви излезе много по-евтино отколкото си мислите.
А ако сте закъснели с подготовката, виждате, че не е фатално – без проблем можете да изкарате първия срок с изостанали неща от минали години. А ако всичко сте изразходили – купете най-необходимото като начало – няколко тетрадки, бележник и блок за рисуване и каквото още е необходимо.

Важното е децата да имат желание да учат, да се развиват и да творят. Това обаче не се постига със закупуването на необходимите учебници, тетрадки и писалки.
Както се казва знанието не се купува с пари, но дали тази максима е валидна и за нашето време?...

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време