Хубава работа, ама... найлонена

14.10.2011г. / 09 42ч.
Вергиния Генова
Хубава работа, ама... найлонена

Борбата с найлоновите пликчета започна. Радвахме се, че има инициативи за рециклиране, за намаляване на потреблението, за въвеждане в оборот на екоторбички и т. н. Но дали всички потребители очакваха така да спадне културата на обслужване в магазините?

Колкото и голям привърженик да съм на екодвижението, не мога да подкрепя криворазбраната война срещу найлоновите пликчета.
Влизаш в магазина, купуваш си чифт чорапи, гащи или блузка и продавачката, в добрия случай леко смутена извинително те пита „В пликче ли да го сложа?“. Когато недоумяващо погледнеш и се чудиш дали има намерение да ти подаде просто гащите, тя допълва: „Питам, защото трябва да ви таксувам и торбичката“.
Това някак си изглежда грозно... ами проявете творчество, аджеба, поне артикулите да са приведени в някакъв търговски вид, пък потребителите, които не искат да плащат за найлон, да не плащат.

И тук не говорим за големите супермаркети, а за магазините по търговските улици, които продават трикотаж, обувки, сувенири и други. Явно точно този тип търговски обекти трябва бързо да променят обслужването си, така че хем да е еко, хем да не ощетяват клиента.

Как те стимулират да пестиш парите си и да пазаруваш еко, като ти предлагат да си сложиш в чантата гащите, наред с баничката и киселото мляко, което си си купил от съседния магазин? Ясно е, че просто покупките ще ти излязат по-скъпи и по-малко еко.
Има дами, които винаги в дамската си чанта си носят еко торбичка, но целта на тези чанти е да си сложиш опакованите продукти (дори в амбалажна хартия), а не да сложиш сирене, гащи и хляб в една обща торба, нали?

Прочетете още:

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Маги ( преди 11 години )
наскоро ходих до баничарница за да купя 8 банички х1лв .Магазинерката ми се извини,но ми таксува 15 ст, за 5 кг. еко торбичка.Аз се ядосах, защото също купувам торбички и складовата им цена е 2,15ст броя.тоест 100 бр.са 2,15 лв,а тази баничарница продава 1 стек 100 бр за 15 лв.Какво продава всъщност закуски или торбички.Аз имам бърза закуска- кебапчета, кюфтета,принцеси и консумативите- вилички,средни 2пласмасови чинийки,торбички 2 ,3 5 кг са безплатни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Хаха ( преди 11 години )
Ами то си беше ясно още от самото начало, че "еко" е само за камуфлаж, за да те накарат да си плащаш два пъти найлоновата торбичка. Цената й така или иначе е включена в крайната цена на стоката, която купуваш, а вече си плащаш торбичка още веднъж отделно. Да не говорим, че винаги съм предпочитала да използвам многократно найлоновите торби, с които пазарувам, защото иначе само се трупат. Сега новите еко торби съм принудена да ги изхвърлям и да си купувам всеки път нова. Защо ли? Много просто - още в началото, когато не всички продаваха еко-торбички в супермаркетите, ми се е случвало, заблудена че торбата е найлонова и може да се ползва на практика вечно, да се изненадам неприятно от миризма на развалено сирене и множество малки разпадащи се късчета в шкафчето, където държа торбичките, за да ги използвам отново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар