Ето няколко прости правила за храната, която даваме на децата си, с която изхранваме семейството си:
Домашна храна – приготвена от основни продукти, без добавки и полуфабрикати, просто продукти, подправки, всичко сготвено у дома е по-добро от всяко, внесено от вън.
Прясна храна – всеки ден нещо различно, не консервирано, не замразено – хем по-вкусно, хем по-здравословно.
Сезонна храна – всеки сезон върви със своите храни, така и ритъмът на ежедневието е по-лек; есен – тиква и праз, пролет – ягоди и череши.
Сурова храна – което може сурово – нека е сурово, всяко хранене – поне по нещо необработено термично на масата – салата, плод, ядки.
Българска храна – произведеното тук е по-добро, най-вече произведеното на село, на чисто; пропътувалата хиляди километри храна не е прясна, не е добра, защото само доставянето й е коствало огромен ресурс.
Биохрана – organic, по възможност, защото често е трудно да се намери, или е доста скъпо, но винаги, когато може, с отговорност към нашето здраве, с отговорност към здравето на планетата.
Тази публикация е посветена на Международния ден на храната. Нека помним, че има много хора, които гладуват, докато други преяждат. Да сме благодарни за това, което имаме. И винаги с мисъл за бъдещето.
Прочетете още: