Семейство

Предвиждат до 5000 лв. глоба за родител, който оставя детето си без надзор

17.10.2011г. / 22 23ч.
Аз жената
Предвиждат до 5000 лв. глоба за родител, който оставя детето си без надзор

До 12-годишна възраст децата не бива да бъдат оставяни без надзор, в противен случай глобата е до 5000 лв. Парите се събират от органите на МВР. Това се предвижда за промяна в законодателството, която трябва да бъде приключена до края на октомври. „Възпитаваме нова култура у българите, защото за съжаление, когато видим дете в опасност нямаме навика да сигнализираме, че то е в опасност. Освен отговорностите, следват и санкциите, ако длъжностното лице не изпълни дадените задължения по този закон. На тел. 111 и 116 може да се сигнализира, ако има опасност за някое дете.“, коментира заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова, съобщава DarikNews.bg. „До 5000 лева са глобите, ако лекар казва на майката да си остави детето, например, ако то е родено с увреждане“, допълва Симеонова.
„Това е добра система за защита и закрила на децата. Тя се гради от всички, не само от социалните домове – от лекари, учители, полицаи и т. н.“, потвърждава директорът на Агенцията за закрила на детето Надя Шабани.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
shgt ( преди 11 години )
Една млада майка или работи, или си стои в къщи и си гледа детето / децата. В първия случай плаща глоби, че детето / децата е без надзор. И събира трудов стаж - нали той трябда да е 34 и горница години, за да се пенсионира. За да доживее да гледа децата на децата си и поне те да не плащат такива глоби...Във втория случай чака някой да и дава нужните за живот суми, няма трудов стаж и осигуровки и ... Няма и шанс за пенсиониране.Какво да избере една българска майка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимно ( преди 11 години )
Не виждам кой родител би оставил детето си без надзор, ако има начин някой (баба или бавачка) да го гледа докато родителят е на работа, а детето вече се е върнало от училище. Ако има хора, които оставят напр. 10-годишно дете само вкъщи, със сигурност го правят, защото нямат друг избор. Не виждам как ще могат да събират тази глоба. На босия цървулите ли ще вземат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар