Суровите ядки са много по-полезни от печените, защото запазват всичките си ценни витамини и минерали, които се усвояват от организма много по-лесно. Орехи, лешници, бадеми, кашу, тиквени и слънчогледови семки трябва да присъстват поне два пъти в седмичното ни меню.
Търговците трябва да сипват ядките с лопатка или поне с ръкавици. Но дори ако го правят, знаем ли как са чистени лешниците, орехите и бадемите. Има машини за тази работа, но те са скъпи. Много по-често ги чистят ръчно – особено орехите – това тихичко ми сподели един продавач от Женския пазар. Сега започваме да мислим доколко е хигиенично чужд човек да ти пипа храната с голи пръсти.
\nЕдна възрастна дама ми препоръча да измивам ядките с вода и после да ги подсушавам в микровълновата печка. Така се изчиствали. Частично. По-добре от нищо. А ако искам да ги ям от пликчето направо на улицата?
\nБез да звучи като вманиачаване, но ето още една тема за тревоги и размисъл за здравословното ни хранене.
Прочетете още: