Суровите ядки са здравословни, ама не съвсем

21.10.2011г. / 10 20ч.
Надежда Маринова
Суровите ядки са здравословни, ама не съвсем

Суровите ядки са много по-полезни от печените, защото запазват всичките си ценни витамини и минерали, които се усвояват от организма много по-лесно. Орехи, лешници, бадеми, кашу, тиквени и слънчогледови семки трябва да присъстват поне два пъти в седмичното ни меню.

Търговците трябва да сипват ядките с лопатка или поне с ръкавици. Но дори ако го правят, знаем ли как са чистени лешниците, орехите и бадемите. Има машини за тази работа, но те са скъпи. Много по-често ги чистят ръчно – особено орехите – това тихичко ми сподели един продавач от Женския пазар. Сега започваме да мислим доколко е хигиенично чужд човек да ти пипа храната с голи пръсти.

\n

Една възрастна дама ми препоръча да измивам ядките с вода и после да ги подсушавам в микровълновата печка. Така се изчиствали. Частично. По-добре от нищо. А ако искам да ги ям от пликчето направо на улицата?

\n

Без да звучи като вманиачаване, но ето още една тема за тревоги и размисъл за здравословното ни хранене.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
МАРИЯ ( преди 12 години )
купувайте черупчестите с черупките,чупете си ги сами и тогава ще сте сигурни ,че храната ви е чиста и здравословна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар