Семейство

Най-романтичната сватба е индийската

23.10.2011г. / 17 56ч.
Ивет Лолова
Най-романтичната сватба е индийската

Знаете ли, че индиецът нарича съпругата си „Деви“, което означава „Богиньо“. Омъжената жена става олицетворение на Лакшми – богинята на щастието, благоденствието и щедростта. Индийците казват, че омъжвайки се, благочестивата жена довежда със себе си щастието.

Това е само част от романтичния ореол, в който е обгърната индийската сватба. Повече за нея ми разказа Стела Христова – педагог, която от години изучава културата на Индия и заедно с Ася Иванова ръководи ателиета за преобличане в сари и преоткриване на женствеността. От тази година Стела преподава също и курс „Индийската култура в действие“ в Нов български университет.

Помолих Стела да ни разкаже приказката на една ведическа сватба. Ето някои основни моменти от този тържествен ден.

При индийската сватба традиционно като при много други култури също се канят гости и се разменят подаръци, има тържествена гощавка. В Индия често сватбите траят по няколко дни, но има и опростени тържества.

Булчинската рокля
Казват че най-красивото нещо в една жена в Индия е нейният свенлив поглед. Дори най-непривлекателната и невзрачна жена може да покори мъжа с милия си поглед.

Традиционно индийската булчинска рокля е червена. Типичната индийска женска дреха - сари за този празничен ден е от най-фина коприна, украсена с много бродерии. Обръщението на индиеца към неговата съпруга е „Деви“ – „Богиньо“. Идеята е в сватбения ден жената да е толкова изумително красива, че съпругът й да се прехласне, очарова и да остане завинаги влюбен в нея и красивият й образ  от този ден да се запечати завинаги в съзнанието му. Защото знаем, че не е възможно в ежедневието си жената винаги да изглежда като богиня.

По същата причина индийските булки са много красиво гримирани, с махенди по ръцете и краката – традиционни индийски рисунки с къна. Гримът също е много пищен. Булката се украсява с изобилие от бижута и накити по главата и по ръцете.

Костюмът на младоженеца
В индийската култура мъжът е по-семпло облечен от жената – с традиционната дреха доти – шалвари и с бял шал. Но има и много пищни сватбени костюми на мъже.

В крайна сметка за мъжа е важно да бъде силен не само физически, но и духом. За жената е важно да бъде красива – вътрешно и външно. На сватбата също се набляга на тези качества.

Олтарът
Прави се специален олтар, който символизира Вселената с четирите посоки на света и 5-те елемента – етер, въздух, вода, огън, земя. Слагат се различни празнични дарове – плодове, зърнени храни – като жито и ориз, които символизират благоденствието и благополучието. Пали се огън в средата на олтара, който символизира езикът на Бог Вишну и в този огън се поднасят различни символични дарове – зърно, масло, мантри. По този начин се смята, че се кани Божественото да присъства, за да освети съюза и ритуала. Изричат се молитви към Бог да благослови този съюз. Булката и младоженците дават тържествени обещания.

Свещеникът – брахман
Ведическият свещеник се нарича брахман. Той е посветен в духовните традиции на индийската култура и по време на ритуала чете ведическите мантри на санскрит.

Казват, че за да бъде успешен един ритуал, не са толкова важни мантрите, защото в крайна сметка молитвата идва от сърцето. Много по-важно е да получиш благословията на своите близки, добрата вибрация, която хората изпращат на младото семейство.

Пиршеството
Пиршеството е заключителната част. За да бъде завършен ритуалът, накрая се раздава осветена ведическа храна и става размяна на подаръци. Преди сватбата младоженците трябва да приготвят малки символични подаръци за всичките си гости. Гостите също дават дарове на младото семейство. Това е един от начините да стане обмен на чиста любов с обкръжаващите.

Снимка 2: Стела Христова. Автор на снимката: Деница Дабижева.

Българки засияват с индийска красота – фотопоглед

Прочетете още:

Коментирай