Свободно време

„Илюзии. Приключенията на един месия по неволя“ – Ричард Бах

17.11.2011г. / 16 08ч.
Аз жената
„Илюзии. Приключенията на един месия по неволя“ – Ричард Бах

За автора:
Ричард Бах: Не мога да ви кажа нито една духовна истина, която дълбоко в себе си вече не знаете. Всичко, което мога да направя, е да ви припомня онова, което сте забравили.
Ричард Бах е пряк потомък на великия композитор Йохан Себастиан Бах. Роден е през 1936 г. в Оук Парк, щата Илинойс, и завършва Калифорнийския университет. От 1956 до 1962 г. служи в американската авиация и приключва службата си с чин капитан от Военновъздушните сили. Летенето и писането са неговата истинска страст. Славата го застига през 1970 г., когато излиза фантастичната повест притча „Джонатан Ливингстън Чайката“, станала международен бестселър и култова книга за цяло едно поколение. Следват „Илюзии“, „Едно“, „Мост през вечността“, които затвърждават неговата популярност и го нареждат сред най-известните писатели на XX век. Книгите му са отражение на неговата философия, че видимите физически ограничения и смъртта са просто привидности.

„Илюзии“:
През живота те води едно вътрешно ученолюбиво създание, палавото одухотворено същество, което е истинският ти Аз. Не обръщай гръб на възможните бъдещета, ако не си се убедил, че няма какво да научиш от тях. Винаги разполагаш със свободата да размислиш и да избереш друго бъдеще или друго минало.

Цитати от книгите на Ричард Бах, превърнали се в крилати фрази:

Никога не те спохожда желание, без да те споходи и силата, с която да го осъществиш. Но все пак може да се наложи и да се потрудиш за това.

Всички хора, всички случки в живота ти присъстват в него, защото си ги привлякъл ти. Твоя работа е да решиш какво ще правиш с тях.

Джонатан Чайката бе открил, че именно скуката, страхът и гневът правят живота на чайките толкова кратък, а откакто те бяха напуснали съзнанието му, той заживя дълъг и наистина чудесен живот.

Независимо дали става дума за полет във висините или за полет на духа – Ричард Бах е истински специалист и в двете области.

За да летиш бързо като мисълта, трябва да започнеш със съзнанието, че вече си пристигнал...

Лошите неща не са най-лошото, което може да ни се случи. Най-лошото е да не ни се случи нищо!

Един от начините да избереш бъдеще е като вярваш, че то е неизбежно.

По свой избор обитавате света, който вие сте сътворили. Което носите в сърцата си, то ще стане истина, и от което най-силно се възхищавате, в това ще се превърнете.

Не се бойте, нито се стъписвайте от призрака, който е мракът, от маската, която е злото, от празния плащ, който е смъртта, защото вие сами сте ги избрали за свои изпитания. Това са камъните, на които сте избрали да наточвате тънкото острие на своя дух.

Мерило за невежеството ти е степента, в която вярваш в неправдата и трагедията. Онова, което за гъсеницата е краят на света, за Учителя е пеперуда.

Светът – това е твоето въображение. Където са мислите ти, там са и изживяванията ти. Ти си това, което мислиш. Онова, от което се страхуваш, те сполита.

Когато настъпи последният ни миг и погледнем назад във времето, единственият въпрос, който ще има значение, ще бъде „Умеехте ли да обичате?“

Обем: 160 стр.
На книжния пазар от 28 октомври 2011 г.
Корична цена: 9,95 лв.

Прочетете още:

Коментирай