Семейство

Само 2% от всички 35 000 изоставени деца са кръгли сираци

18.11.2011г. / 09 18ч.
Аз жената
Само 2% от всички 35 000 изоставени деца са кръгли сираци

В домовете за деца лишени от родителски грижи има 35 000 деца, но само 2 % от тях са кръгли сираци, съобщи председателят на Националното сдружение на сираците в България Никола Георгиев. Трябва да има закон, който да възпрепятства изоставянето на деца от майки, които нямат обективни причини за това, допълни той. Георгиев призова Агенцията за закрила на детето, социалното министерство и други институции, ангажирани с проблема, да улеснят процедурата по осиновявания, която по думите му, от години е тромава и често придружена с "рекет".

Децата сираци нямат нужда от шоколад или дрехи, а от насърчаване, от напътствия в живота, чрез образование, спорт, изкуства, коментира Георгиев. В момента държавата ражда престъпници, защото голяма част от тези деца не знаят накъде да поемат и най-често попадат в затвора, допълни той.

В деня на християнското семейство и църковния празник Въведение Богородично - 21 ноември започва инициативата "Погледни към детето", чиято цел е грижата за децата, лишени от родителски грижи, да бъде постоянна, а не еднократна кампания, обяви инициаторът на проявата Димитър Куцаров. По думите му за изоставените деца се сещаме само по празници, а проблемът изисква дългосрочна държавна програма, не само подаръци, съобщава DarikNews.bg.

Инициативата е подкрепена от българската православна църква и от главното мюфтийство. Поканени са да участват и известни български музиканти и спортисти. Предвидени са посещения на домове за деца от 0 до 3 години, конкурси и състезания с награди в различни градове в страната, както и дискусия за осиновяванията, закриването на социалните домове, на която са поканени представители на Министерския съвет и други ангажирани институции.

Прочетете още:

Коментирай