Семейство

Център за подкрепа на семейства с малки деца в риск заработи в Шумен

20.09.2011г. / 16 57ч.
Аз жената
Център за подкрепа на семейства с малки деца в риск заработи в Шумен

На 20 септември 2011 г. отвори врати първият семейно-консултативен център за деца и родители в Шумен, реализиран с финансиране от благотворителното телевизионно предаване „Великолепната шесторка“ 2 и УНИЦЕФ.

„Създаването на този център е изключително важна крачка в процеса на деинституционализацията на децата от домовете за медико-социални грижи. За УНИЦЕФ България това е дългосрочен процес, защото ние силно вярваме, че отговорността за отглеждането на децата е на родителите. Именно затова създаваме център, в който да подкрепяме родителите да изпълняват тази си отговорност като това гарантира по-доброто бъдеще на децата“ каза Диана Вакарелска, Директор „Социална политика“ на УНИЦЕФ България.

Една година след началото на благотворителното шоу почти половината деца от дома в Шумен вече растат в семейство. Благодарение на средствата, дарени от зрителите, е предотвратено настаняването на 14 деца в Дома, а 53 деца са напуснали Дома. От тях 17 са осиновени, 6 са върнати при родните им семейства, 1 дете е в разширеното си семейство, 27 деца се отглеждат от приемни родители. С повече от 50% са намалели новопостъпилите деца в Дома – 20 деца от януари 2011 г. В момента общият им брой е 62, докато през октомври 2010 г. бяха 107.

Центърът се реализира в партньорство с Община Шумен, която предоставя помещението за безвъзмездно ползване. УНИЦЕФ инвестира 170 000 лв. за функционирането на Центъра за родители и малки деца. Такъв тип центрове ще бъдат създадени също в общините Нови пазар и Върбица в началото на 2012 г.

Семейно-консултативният център е иновативна услуга, която обединява интегрирани социални, здравни, образователни услуги. Той ще предлага консултации, индивидуална и групова подкрепа на семейства с малки деца в риск. Майките и татковците ще имат възможност да посещават „Училище за родители“. Всички тези дейности ще им помогнат да развият родителски умения.

Центърът ще подготвя подрастващи и млади хора за семеен живот с консултации по семейно планиране и превенция на нежелана бременност.

Основен фокус в дейността на центъра е работата по превенция на изоставянето на деца и настаняването им в институции. Мобилни екипи от специалисти ще идентифицират семейства с деца в риск от изоставяне, ще следят и насочват бременни жени в риск към системата на здравеопазване за консултация и подкрепа, ще повишават здравната грамотност в рисковите общности.

В Центъра в Шумен ще работи екип от 10 души – социални работници, социални сътрудници, медицинска сестра и психолог.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Милка ( преди 11 години )
Може ли този център да попогне на родители от град София, които желаят да осиновят дете на възраст от 0 до 1 година?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар