Коледни намаления – време за харчене и за пестене

23.11.2011г. / 13 11ч.
Надежда Маринова
Коледни намаления – време за харчене и за пестене

Коледните намаления още не са започнали, но коледните базари се задават, а тъкмо те са мястото да купим изгодно нещо за празниците.

Коледа идва преди всичко с големи разходи. Икономистите и счетоводителите по образование сигурно отдавна са направили своите разчети как и с колко средства ще влязат в декември и ще посрещнат януари.

Останалите – за нас също е време да планираме празнично-новогодишните приходи и разходи, за да не посрещнем Нова година на червено и да спасим семейния бюджет от фалит.

\n

За много хора декември е твърде натоварен финансово заради пътуванията, подаръците, партитата и тържествата. С тиха носталгия някои си спомнят за времето, когато ни даваха Новогодишна премия, с която посрещахме празничните си нужди. Ако сега не се задава подобна финансова инжекция, ще се наложи да определим и стриктно да спазваме личния си коледен бюджет.

\n

Ето примерен план:
1. Токът, мобилните телефони и интернетът задължително се плащат – иначе рискуваме да чакаме Дядо Коледа на свещи или да не можем да поздравим далечни и близки приятели, или не дай си Боже да звъним за спешни медицински или аварийни нужди.

\n

2. Резервация и определяне на разходите за екскурзия, хотел, хижа.

\n

3. Празнична трапеза
Планирайте вашето коледно гурме пиршество отдалече. Пресметнете колко може да отделите. Определете сами ли ще бъдете или ще каните гости.

4. Подаръци за всички от сърце
От 3 декември в София започват вече коледните базари с коледните намаления. От 3 до 11 декември – зала „Универсиада“ – Произведено в България и от 6 до 11 декември в НДК – Панаир на книгата. Скоро и магазините за конфекция, обувки, чанти и аксесоари ще обявят промоционални цени. Това са подходящите места да изберете подаръци за Коледа, за колеги, за офис-партито или за предстоящи именни и рождени дни.

\n

Да бъдем иновативни и креативни, и различни – ще запомним точно тази Коледа. Това означава да направим нещо различно – например – празнувайте в ресторант (не винаги излиза по-скъпо от колкото вкъщи), не вкъщи; да празнуваме с голяма компания у дома; с романтична семейна вечеря; на село или на хижа; да не си разменяме подаръци, а с парите/подаръците да направим дарение за кауза; да купим подаръци от благотворителни базари.

Празниците винаги идват, дори по време на криза. А доброто настроение, празничният коледен дух и усмивките са без пари – дори да сте облечена с миналогодишната рокля.

Прочетете още:

Коментирай