Семейство

Коледни вълшебства с децата

06.12.2011г. / 08 58ч.
Вергиния Генова
Коледни вълшебства с децата

Ще се съгласите, че Коледа е изключително семеен празник. Тогава хората с големи и задружни семейства оценяват колко богати и щастливи са всъщност. Това е времето, когато се занимаваме повече с децата – пишем писма до Дядо Коледа, украсяваме елхата, както и целия дом.
За хората с малки деца украсата, собственоръчно направените джунджурийки са почти задължителни. Вместо да тичате до мол-а да купувате на бабите някакви нужни и не толкова нужни нещица, за да ги уважите – най-добре седнете и нещо мило с децата сътворете.
Любима тема по Коледа е украси от хартии, изрязани във форма на детски ръчички. Ето няколко изпробвани неща:

Коледен венец
Най-добре да вземете зелен картон, (ако децата нямат желание да го оцветят).
Всяко дете си слага ръчичките на картона, очертавате ги, изрязвате ги, след което ги залепвате върху предварително изрязан от картон пръстен.
После им давате да го украсят както те решат – дали ще го рисуват, дали ще го апликират – все ще стане интересен.

Коледни еленчета
Отново ви трябват отпечатъци на детски ръчички – две за едно еленче. И един отпечатък от детско краче – за глава на еленчето.
Залепвате ги и са готови да бъдат украсени и изрисувани от децата.

Коледни снежинки
По идентичен начин може да направите и коледни снежинки. В зависимост колко богати искате да са, вземате толкова отпечатъци от детски ръчички, изрязвате и залепвате в центъра. За няколко минути може да имате стена пълна със снежинки.
Децата с радост ще ги украсят с брокат или бои.

Коледно ангелче
За коледното ангелче вече писахме по-подробно.

Ако вече сте изрязали достатъчно отпечатъци на детски ръчички и крачета можете да помислите какво друго коледно и интересно нещо можете да измислите: може би шейничка, може би снежен човек или нещо друго.

Тази украса е подходяща да се прави с децата, за децата и от децата и затова е добре да се използват по-обикновени, по-евтини, по-безвредни материали.
С бяла ксерокс хартия и гланцово блокче няма да стане толкова ефектно както ако използвате велур или филц, но пък трябва да търсим материали, които са по-лесни за обработка от самите деца. Ако им се види трудно или пък все им казваме това аз ще го направя, не е за деца... бързо ще загубят интерес. Затова ги включвайте в изработката на коледните подаръци и празнувайте заедно.

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време