Здраве и красота

Авокадото царува на зимната трапеза

08.12.2011г. / 16 05ч.
Надежда Маринова
Авокадото царува на зимната трапеза

В редовната рубрика на Az-jenata.bg Петъчен пазар днес ще пазаруваме авокадо. Екзотичен, но много полезен плод, особено подходящ за зимното меню, защото е калоричен; незаменим за постите, защото засища.

Започвам с цената. Авокадо се продава някъде на килограм - около 36 лв., но по-често на бройка. Тук вече цената е в шокиращо големи граници - от 1.19, през 1.65 и 2.30 до 3.46 лв. Но, който търси, намира - и когато го намерите по-евтино, купете си за цяла седмица. Съхранявайте го в хладилник. Ден-два преди да го сготвите, го извадете на стайна температура, за да омекне.

Авокадото е плод, но е добър актьор и лесно влиза в ролята на зеленчук. Заради неутралния си вкус се чувства много удобно в зеленчукови, плодови салати, дори в кремове и мусове за торти. Яжте го сурово, защото след термична обработка започва да горчи. Отредете му главната роля, ако искате да имате полза от него. Ако сте замислили да маскирате едно-единствено авокадо в шопска салата за четирима - по-добре не го хабете.

Авокадото е готово за ядене, когато е умерено меко на пипане, а кората му можете да обелите с пръсти. В случай, че сте купили твърд плод, сложете го в найлонов плик с 1-2 ябълки. Завържете плика и на другия ден ще имате чудесно мек плод.

Пробвайте го в маска за лице, но тогава трябва наистина да бъде много меко.

За пастети и дипове - също трябва да бъде толкова меко, че да можете да го смачкате с вилица.

И няколко думи за здравословните му качества:
- в много страни го дават като една от първите храни за захранване на бебета;
- богато на фолиева киселина – полезно за бременни жени;
- изобилие от витамини и минерали;
- укрепва имунната система и е полезен при куп болести.

Назаем от суровоядците - Крем с авокадо
Пасирайте едно авокадо и един банан с какао, пшеничен зародиш и кокосови стърготини. Поръсете с орехови или лешникови ядки. "Парфе!", както биха възкликнали французите, а на чист български език ще кажем: "Пръстите си да оближеш" или лъжичката, за да сме културни.

Прочетете още:

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Диди ( преди 11 години )
В Африка го срязват на две, завъртат, изваждат костилката и в кухината слагат какво ли не. Достатъчно е да смесите олио, оцет, сол, ситно нарязан магданоз и по желание смачкан чесън. Или кисело мляко, сол, копър и чесън. А може и кисело мляко със сладко и кокосовш стърготини. Каквото и да сложите ще е вкусно. На всеки се сервира половинка с пълнежа. Яде се с лъжичка докато остане само кората. Да Ви е сладко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар