Писна ми

Коледната седянка пребори "Произведено в България"

10.12.2011г. / 21 18ч.
Ивет Лолова
Коледната седянка пребори "Произведено в България"

За разочарованието от последния панаир на българските стоки „Произведено в България“, където мнозина не успяха да намерят своите коледни и новогодишни подаръци

Коледна седянка“ е изложба-базар в НМ „Земята и хората“, която беше открита на 10 и ще продължи до 23 декември. На нея има само около петнадесет щанда с изделия от българските занаяти, изработени с традиционни техники. Посетителите могат да разгледат, да получат консултации и първия си урок по бродерия; кене; плетене на калоферска дантела; изработка на бижута от мъниста по стара родопска техника; декупаж; оригинални елхови играчки с българска везба; колани по стара българска технология, плетени не със стан, а с картонени квадрати; бижута и жилетки от плъст и много други.

\n

В сравнение с приключилото тазгодишно издание на „Произведено в България“ коледната седянка наистина предлага български стоки. Макар да използва за заготовки китайски стиропорени сърца и топки, немска панама и конци, изпод сръчните ръце на жените са излезли чудеса от традиционни български изделия – модерни и на високо качество.

„Произведено в България“ предлагаше главно китайска и турска конфекция, а там, където имаше родни стоки, производителите се бяха опитали да „измамят“ купувачите с второ качество – стари колекции, старомодни модели и платове, лошо ушити – с криви подгъви и разминаващи се презрамки на роклите. Е, трябва да кажем, че имаше и няколко български фирми на ниво, но те се губеха в морето на второкласното изложение.

\n

Дали организаторите са знаели какво ще бъде предложено и затова го скриха в малката зала „Универсиада“ или съображенията им са били други, не знам. Но мястото напълно подхождаше на псевдо панаира на българското производство.

Български подаръци от коледната седянка – фотопоглед

\n

Прочетете още:

Коментирай