Семейство

Истината за Дядо Коледа – какво да кажем на децата, без да ги излъжем

19.12.2011г. / 15 40ч.
Надежда Маринова
Истината за Дядо Коледа – какво да кажем на децата, без да ги излъжем

Всички деца вярват в Дядо Коледа – докато са мънички, поне до седем-осем години, като в ерата на интернет това сигурно става вече и в по-ранна възраст. По същия начин вярват във всички останали приказни герои. Ако семейството ви е вярващо, става обаче по-трудно да съвместите добрия старец с раждането на Иисус Христос Спасителя. То и за нас, възрастните, е трудно да празнуваме на Бъдни вечер Рождество Христово, а на Коледа – ядене и пиене в приятна компания.

Но, когато детето ви порасне достатъчно голямо, за да започне да се съмнява и ви постави директно въпроса: „Кой всъщност е дядо Коледа? Има ли дядо Коледа?“ Тогава вече няма смисъл да го лъжете. Кажете му, че през всичките тези години мама и татко, баба и дядо са оставяли подаръците под елхата. По няколко причини:

1. Дядо Коледа е символ на празничния, магически, неземен дух, който обхваща цялото земно кълбо по едно и също време на годината, всяка година. Като някакво вселенско небесно щастие и благодат, които се изсипват върху Земното кълбо и са за всички хора – малки и големи, бедни и богати, бели, жълти и черни.

2. Дядо Коледа носи подаръци, защото това е празник на подаряването, на даряването, на показването на внимание и обич към най-близките ни – тези, с които споделяме живота си.

3. Дядо Коледа, макар и да не е от плът и кръв, ни учи да вярваме в чудеса, да вярваме в нещата, които не можем да видим, чуем или задържим в ръцете си, но можем да усетим със сърцето си – като любовта и надеждата.

Така че, не е задължително Дядо Коледа да съществува, да има дом и адрес. Важното е да запазим коледния дух, да го предадем на децата си, а те след време – на своите деца.

Снимка: Az-jenata.bg

Прочетете още:

Коментирай