Писна ми

Малките-големи дефекти в скъпите дрехи

01.01.2012г. / 17 46ч.
Надежда Маринова
Малките-големи дефекти в скъпите дрехи

В редовната ни рубрика „Петъчен пазар“ днес ще поговорим за неуспешното пазаруване на дрехи, когато даваме много пари за нещо, което после ни идва да хвърлим на боклука.

Колко пъти сте купували скъпи, но некачествени дрехи? Уж ги гледате, избирате внимателно, дори пробвате и като се приберете у дома или я поносите известно време, откривате не един, а няколко дефекта.

\n

Това може да се случи с блузи, поли, рокли, ризи, панталони от пазара, базари, дори от бутици и молове и то въпреки, че спазвате правилата за по-дълъг живот на дрехите. Ето няколко неща, на които трябва да обръщате внимание, когато пазарувате:

\n

1. Ръчно плетените жилетки задължително трябва да завършват с бие/ревер, иначе краищата започват да се подгъват навътре.

\n

2. Иликът трябва да е поставен така, че в закопчан вид големината на копчето да се нанася веднъж от началото на шева.

3. Мострата при жилетките и ризите трябва да е достатъчно широка и да има място за копчето/илика.

\n

4. Обърнете подгъва и вижте дали е ушит прилежно – той трябва да е равен и без стърчащи конци.

\n

5. Проследете дали страничните тегели остават в страни, дали блузата не е усукана.

\n

6. Тегелите трябва да са равни и прави.

\n

Внимателно преценете покупката си и не се оставяйте продавачката да ви заблуждава колко добре ви стои и че точно тази пола е вашата, а панталонът „направо ви заспа“.

\n

Ръчно плетена вълнена жилетка от софийски бутик може да ви струва 50 лв., а за същата цена ще си купите маркова дреха с пет пъти по-високо качество. Или трикотажна рокля за 60 лв. от малък, но фирмен магазин, която след две пранета увисва. А също за толкова пари сте могла да си купите три пъти по-качествена рокля. Сега поне имаме избор, нека да пазаруваме разумно.

Прочетете още:

Коментирай