Козметика и грим

Фотозащитни кремове – за зима и за лято

17.01.2012г. / 18 07ч.
Ивет Лолова
Фотозащитни кремове – за зима и за лято

Фотозащитните кремове са необходими за здравето на кожата ни през четирите сезона. Добре е да ги използваме върху ръцете, шията, деколтето, ръцете и върху цялото тяло, когато сме на плажа през лятото.

\n

За зимата в града – SPF 10 или 20 (Sun Protection Factor)

\n

За зимата в града за хора с проблемна кожа или които си правят пилинги и други дерматологични процедури за лице – за хора – SPF 50 +

\n

За зимата в планината – SPF 50 +

\n

За ранна пролет и късна есен – отново SPF 20 (Sun Protection Factor)

\n

За късна пролет, ранна есен и лятото – SPF 50

\n

По най-новите класификации SPF 50 е най-силният фотозащитен фактор, който предпазва кожата.

Нанасяме един път на ден, само сутрин. Погрешна е препоръката слънцезащитният крем да се слага през деня няколко пъти, защото при всяко едно поставяне на крем преди това кожата трябва да бъде почистена. Не е възможно човек да ходи на работа, през два часа да си почиства лицето и да си нанася отново фотозащитен крем.

Когато ходим на море и влизаме във вода, кремът се нанася няколко пъти.

Препоръчително е фотозащитните кремове да се купуват само от аптеката или от специализирани магазини, след консултация с лекар, защото разнообразието от козметика е голямо, а не винаги продавачите-консултанти са запознати с всеки продукт.

Има фотозащитни кремове, които са тенирани за цвят, които изпълняват ролята на фон дьо тен, има фотозащитни пудри с 50 +. Важно е също така да бъдат избрани според типа кожа – за мазна, суха, против стареене.

\n

Препоръките даде д-р Ана Пейкова от Център за естетична медицина и козметика „Дерма Елит“.

Прочетете още:

Коментирай