„Не мога да готвя!“ е несериозно изказване – твърди шеф-готвачът Виктор Арнаудов, водещ на кулинарен курс за любители. Как готвенето да престане да бъде досадно домакинско задължение, а да се превърне в удоволствие и антистрес може да се научи всеки след като премине 12 урока практика при него.
„Някои хора имат по-голяма дарба, въображение и сръчност за готвене, но всеки човек, ако има желание и интерес, ще се научи.“ – убеден е готвачът.
Броят на хората, които се увличат по кулинарното изкуство непрекъснато расте. Това е причината той да реши да създаде училището за кулинари. То е за всички с интерес към готвенето; за любители, не за професионалисти, защото не издават дипломи или сертификати. Подходящо е както за хора, които знаят да готвят, но искат да научат нещо повече, така и за начинаещи готвачи; за жени, но и за мъже.
Първата тема ще бъде обща – запознаване с инструментите в една кухня, подправки, начин на рязане на продуктите и подготовката им за същинското готвене. Останалите ще бъдат в реда, в който са в едно меню – салати, супи, ордьоври, основни ястия – с риба, пилешко, телешко, свинско; десерти. Един час ще бъде отделен специално за вегетарианство и здравословно ядене.
Виктор Арнаудов не е завършил ТОХ-а, а математическа гимназия, после е учил в университета математика и икономика. От малък има интерес към готвенето. През 1993 г. идва моментът, когато икономиката му става суха и скучна, а желанието му за готвене става все по-голямо. Тогава той се заема професионално с тайния свят на кулинарията. Започва като чирак в един ресторант в центъра на София, след това заминава за Испания, после – за Швейцария. Има богат опит в изготвяне на менюта, подбиране и обучаване на персонал и като главен готвач на елитни столични заведения. Неговите пристрастия са към здравословната и гурме кухня.
Един от менторите му в кулинарното изкуство е нюйоркският спец по здравословно хранене Елиът Праг, при когото ходи на курсове и Натали Портман.
„Човек се образова цял живот. Сигурен съм, че ще има какво да науча и от курсистите“ – каза в заключение майсторът готвач.
Специално за Az-jenata.bg Виктор сподели някои от тайните си:
1. Любимата му панировка е с бира, яйце и брашно, а най-здравословната панировка е във фурна, в конвекторна печка.
2. Не е здравословно да се смесват в едно ястие картофи и месо или ориз с месо, а най-добре – със зеленчуци.
3. Няма конкретен принцип кога да сложим подправките в яденето – това е лично решение на готвача. Все пак е добре сухите да се слагат в процеса на готвенето, а пресните – в самия край или при сервирането на ястието.
Фотопоглед – Великолепните ястия, сготвени от Виктор Арнаудов.
Прочетете още: