Свободно време

Как да се пазим от хората – енергийни вампири

06.02.2012г. / 00 16ч.
Аз жената
Как да се пазим от хората – енергийни вампири

След срещите с ваш приятел губите настроение, става ви тъжно или пък сте станала супер раздразнителна. Това се случва всеки път, когато се видите с него/нея. Всеки е срещал такива хора, които му вземат цялата енергия, наричат ги енергийни вампири.

Доста страшно определение, но в живота си се сблъскваме поне с един човек, който вечно е недоволен от всичко и все мърмори. Това е доста натоварващо за околните, а ако вие понасяте водопада от оплаквания, нищо чудно след час да се чувствате зле.

Енергийните вампири често ви разгневяват само, за да се насладят на вашата раздразнителност и разбира се да ви изцедят силите.

За да се „съхраните“, се постарайте следвате правилата:

  • Да ограничите контакта си с въпросния човек. Забравете за доброто възпитание и тактичност и го отрежете при първа възможност. Ако ви се обади по телефона да се видите, си измисляйте оправдания – имате много работа, вие сте болна или ваш член от семейството и трябва да се грижите за него.
  • Ако звънне на вратата и пак досажда, отново си измислете нещо спешно, кажете, че ще се обадите по-късно. Бъдете рязка и откровена, в крайна сметка защо ви е да се виждате с някого, който ви въздейства толкова отрицателно. Такива хора нямат близки приятели, защото никой не може да ги понася.
  • Ако пък енергийният вампир е колега и се налага да общувате с него, отново намалете времето, когато той ви „пие енергията“ и ако сте около него мислете за нещо позитивно, концентрирайте се върху работата, въоръжете се със стоическо търпение и в никакъв случай не му доставяйте удоволствието да прояви агресивното си поведение и да ви ядоса.

Почувствате ли се засегната, намерете вода – наплискайте лицето си, измийте ръцете, пийте вода – тя изчиства лошото и ще ви помогне да се възстановите.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай