Справяте ли се с баланса между работата и семейството?

14.02.2012г. / 14 57ч.
Аз жената
Справяте ли се с баланса между работата и семейството?

Отговорете с да или не на следните четири въпроса и ще разберете дали успявате да намерите баланса между работата и семейството си.

1. Всеки ден, когато излизате за работа от дома си, имате огромен списък със задачи. Имате толкова много работа за вършене, че никой не може да се справи с всичко. Да или не?

2. Рядко молите за услуга приятели или колеги. Ще ви бъде неприятно, ако те си мислят, че не можете да се справите с живота си. Да или не?

3. Често си мислите, „Не мога да повярвам, че отново пропускам срещата с приятелки (любимия си сериал) нещо друго, което е интересно за вас“. Да или не?

4. Работата не ви доставя удоволствие. Предпочитате да сте навсякъде другаде, но не и на работното си място. Да или не?

Ако сте отговорили с да на три или четири от въпросите, не сте успели да напипате баланса между работата и личния си живот. Има как да промените нещата в своя полза.

Ако все бързате, обядвате на крак и с едно око все поглеждате часовника, имате спешна нужда от мъничко време, в което да се „изключите“ от всичко наоколо. Ако трябва дори го планирайте в списъка си със задачи.
Следващата стъпка към повече хармония е да си подредите приоритетите. Със сигурност имате неща за вършене, но се замислете колко важни са те и дали няма няколко, които са по-важни от всички останали. Всеки ден определяйте 4 топ приоритета – 2 за работата и 2 за семейството, и работете по тях. Ще изпитате задоволство от себе си, когато приключите с тях и това ще ви мотивира за още.

Ако искате да правите всичко сама и се справяте добре, поздравления, но ако не е така, по-добре помолете за помощ своя партньор, приятелите или колегите си. Като делегирате на няколко души по една от вашите по-дребни задачи, ще ви се освободи време за вас самата или за нов приоритет.
Каквото и да правите обаче, ако мразите работата си, ще сте в постоянен стрес. Често човек работи за заплата, а не за удоволствие, но в случай, че понеделниците наистина ви убиват, не се оставяйте на течението и апатията, а потърсете нещо, в което да вложите страстта си.

Прочетете още:

Коментирай