Тя, звездата

Петя Колчева: Обичайте, всичко друго е прахосване на време и усилия!

29.02.2012г. / 19 44ч.
Мария Дуковска
Петя Колчева: Обичайте, всичко друго е прахосване на време и усилия!

За Петя Колчева могат да се кажат толкова много неща, и пак едва ли ще успея и наполовина да ви я опиша истински. Но нека започна с историческия факт, който дава повод за гордост на всички дами, а именно, че Петя е първата българка, изкачила Еверест. Тя успява да покори върха през 2009-а година, а до нея неотлъчно стои съпругът й Камен Колчев. Те двамата са едва петата семейна двойка в света, която постига този успех.

Освен запален алпинист, Петя Колчева е уважаван адвокат, семейна дама и майка на 3 деца. С тази впечатляваща биография нямаше как да не помолим Петя да е една от трите дами, лица на 10-ия юбилеен рожден ден на Az-jenata.bg.

Ето какво сподели тя как се справя с хилядите си задачи, какво е щастието за нея и остава ли й време да му се наслади в това забързано ежедневие.

Вие сте първата българка, изкачила връх Еверест. Какво е усещането?
Усещането е за постигната мечта, за успех, за щастие. Придобих повече увереност в собствените си възможности като човек, убедих се, че дори и абсурдните мечти са постижими.

Как се почувствахте, когато изкачихте Еверест, мечтан връх за хиляди алпинисти, и до вас да стои любимият мъж?
Ако бях по-настойчива, сигурно щях да се преборя за място в националната експедиция към Еверест през 2004 г. Тогава изплаках много сълзи, но не съжалявам. Животът ми щеше да е друг – да постигна сама една мечта нямаше да бъде същото, като да я постигнем заедно. Ние се преборихме съвместно за това да изкачим върха. Мисля, че най-голямата ценност от преживяното се състои в пътя към успеха, в уроците, които той ни дава, в компромисите, които след това се оказват нашата най-голяма сила и оръжие. Няма по-ценно и по-трудно нещо от борбата за истинското приятелство, уважение и любов.

Най-яркият ви спомен от изкачването на върха?
Величественото утро на върха, първите лъчи на слънцето и безкрайния простор във всички посоки на света...

Място, което мечтаете да посетите?
Много са. Все още сме в разцвета на силите си и мечтаем за места, където се кара уинд сърф и за места, където духат ураганни ледени ветрове, както и за професионални успехи – мечтаем за всичко!

Написахте книга за преживяването ви – „В сянката на Еверест“. Най-любопитното около книгата, какво да очакват читателите?
Книгата е луксозно издание, 200 страници цветен печат с прекрасни снимки от всички етапи на изкачването. Тя включва и DVD с оригинални наши видеокадри, снимани от мен и от шарпата – мой гид по време на цялата експедиция. Книгата е сборник от писма, пращани по интернет до най-близки приятели и роднини по време на експедицията, поради което е достоверна и – казват – увлекателна за четене.

Вие сте майка на 3 деца, запален алпинист, уважаван адвокат. Как успявате да се справите с професионални ангажименти и семейни задължения?
Влагам много енергия във всички посоки на живота си. Разбира се, живея на проекти – често съм в работен период (както сега, близо 3 години вече не сме планирали експедиция или дълги отсъствия от работното поприще), друг път си позволявам да дам повече предимство на спорта. Всеки ден живея в доста дисциплинирана програма, работя, спортувам, вечер се виждам с тийнейджърите, старая се да си говорим, да ги слушам.

Какво е щастието за вас и къде го намирате най-често?
Щастието е в баланса на желанията и възможностите и най-вече в хората, с които общуваме, с които се заобикаляме. Аз работя в екип на съмишленици и изключителни професионалисти. Семейството ми също е изключителна подкрепа, надявам се и аз да съм им полезна. Мисля, че да остарееш спокойно с един човек е истинско щастие и героизъм.

Любим вкус, цвят, място?
Любимо питие – вода, храна – кисело мляко, цвят – зелено, място – вр. Мальовица.

Сутринта започва с...?
Със спорт преди работа, включително лицеви опори и коремни преси на пода на банята.

Вашето пожелание към читателките на Az-jenata.bg?
Търсете себе си, намерете това, което правите най-лесно и най-добре, което ви радва. Дори да практикувате мъжка професия (адвокат) и мъжки спорт (алпинизъм), не се срамувайте да бъдете дама, да бъдете слаба, ухажвана. Усмихвайте се и всички ще Ви се усмихват. Не бъдете агресивна, разчорлена, неподредена, неспретната. Обичайте! Всичко друго е тщеславие, илюзия и безсмислено прахосване на време и усилия.

Книгата на Петя Колчева - "В сянката на Еверест" може да закупите на www.everest.bg

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Антон ( преди 11 години )
Много допълнителна информация, а и откъс от книгата има на страницата на Петя ***.everest.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар