Тя, звездата

Жюстин Томс: Az-jenata.bg повлия и помогна на много български жени

03.03.2012г. / 22 14ч.
Мария Дуковска
Жюстин Томс: Az-jenata.bg повлия и помогна на много български жени

Жюстин Томс е едно от най-популярните имена в българския уеб. Освен, че от години се занимава професионално с уеб дизайн във фирмата си ABC Design & Communication, тя е основател на първите български награди за онлайн проекти – „БГ Сайт“, Жюстин е и най-важният човек за електронното списание Az-jenata.bg. Преди 10 години, в не толкова далечната 2002 година, нейната смелост и ентусиазъм довеждат на бял свят най-женското, красиво и уютно местенце за модерната българка.

В навечерието на 8-и март, празникът на жената и 10-ия ни рожден ден, нямаше как да пропуснем да попитаме Жюстин как видя, усети и преживя създаването и развитието на любимото ни онлайн списание. :-)

Как се случи създаването на електронното списание Az-jenata.bg и вярваше ли в успеха му?
Бях бременна с първото си дете, търсех информация за това онлайн, но рядко намирах нещо полезно на български език. Тогава реших, че е добре да се създаде българско електронно списание за жени. Идеята се прие добре от екипа ми и така създадохме Az-jenata.bg. Да, вярвах в успеха му от самото начало. Сайтът е онлайн от 6 март 2002, а малко по-късно, на 1 юни същата година стартира и Az-deteto.bg, създаден по същата причина.

Мислиш ли, че Az-jenata.bg промени медийното онлайн пространство? 10 години е доста голям период за Интернет издание.
Да, вярвам, че го промени. Сайтът е повлиял на много жени, много семейства и съм убедена, че и до сега, вече толкова години, е полезен и неотменна част от сутрешното кафе или малкото свободно време на семейната жена.

Как се промени Az-jenata.bg за тези 10 години, най-ярките ти спомени?
Сайтът се промени, разбира се, много. Имаше време, в което материалите бяха едва 10-ина седмично. В момента са много повече на брой. Най-ярки са спомените ми от срещите с читателки, от нашите празници и събитията, които сме правили, както и от моментите с пикови посещения. Сред добрите спомени са и успехите на всеки един от редакторите – с уникална статия, с добър коментар или любопитно интервю.

Хубавото е, че наред с това, че сайтът много се промени има една основна нишка, която остава непроменена – позитивното отношение, цененето на читателките и респект към тях, опитите да сме актуални и полезни на всички семейни хора. Радвам се, че макар вече с нов главен редактор – Мария Дуковска, сайтът продължава да има това свое специфично приятелско излъчване. И пожелавам на Мария и екипа й успех.

Най-трудното и най-приятното от създаването на „Аз жената“?
Не помня да е имало трудни моменти, или ако е имало съм ги забравила. Приятно – всички приятелства и добри познанства, които съм събрала покрай сайта. И тези 10 години – благодарна съм за тях. 10 години в уеб са може би поне 20 в обикновения живот. А това не е малко.

Занимаваш се с уеб дизайн, медии, преподаване, писане, в същото време си омъжена жена и родител на 3 прекрасни деца. Как успяваш да съчетаеш ангажиментите и семейните задължения?
Много пъти ме питат това. Забавният отговор е, че съм клонирана. Истината е, че всичко е въпрос на добра дисциплина, правилно разпределение на време, приоритети. За мен е важно да съм добра майка и да отделям достатъчно време на децата си. Обичам да готвя и редовно имам занимания в кухнята. Обичам много и работата си – те са много различни работи, всъщност, и така не се уморявам, а сменям от едно с друго. Мисля, че е постижимо от всяка жена.

Твоето пожелание към Az-jenata.bg и неговите читателки?
За сайта пожелавам да има винаги отдаден екип, това ще го държи още дълго на лидерски позиции. На читателките искрено пожелавам да не изневеряват на себе си, да обичат, за да бъдат обичани, да са с грижа и любов към семейството си, защото то е най-важното и да са винаги усмихнати и позитивни! Бъдете здрави!

Благодарим ти, Жюстин. :-)

Коментирай
25 rate up comment 0 rate down comment
:) ( преди 11 години )
Смях...смях...Жюстин Томс - бабата на Интернета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар