Предстои Форум Здраве - да се лекуваме с ум, а не с лекарства

06.03.2012г. / 15 02ч.
Аз жената
Предстои Форум Здраве - да се лекуваме с ум, а не с лекарства

На 17 март, събота в Модерен театър, Горичка организира форум Здраве, с подкрепата на Фондация Америка за България. Идеята зад форума е обвързана с виждането, че универсална рецепта за здраве не съществува.

Затова, Горичка събира 12 личности, които ще споделят опита от своя личен път към здравето. Tе заедно ще рисуват карта за откриването на това съкровище и ще ни убедят, че здравето е всичко, което ни се случва.

Латинска поговорка гласи, че трябва да се лекуваме с ум, а не с лекарство. И в този дух, публиката на форум Здраве няма да слуша за хапчета, вредни храни, сутрешна гимнастика или чудотворни диети. Форум Здраве цели да вдъхнови хората да използват личната си свобода, за да намерят правилния подход към здравето си. 

“Здравето, особено изгубеното, е една от най-тревожните и най-вълнуващи теми. Готови сме на всичко, за да го намерим отново. А пътищата са безброй и колкото повече търсим, толкова по-объркани стават те. Форум Здраве е идея как да открием вярната посока.” - Магдалена Малеева

Лекторите на форум Здраве: д-р Силвия Еленкова - Център по интегративна медицина; Ирина Джамбазова - diabet.bg; Мартин Ганев - предприемач, земеделец, aktiv.bg; Калин Терзийски - писател; Тодор Желязков - управител на Елтрак България (eltrakbulgaria.com); Желяз Турлаков - Терапевтичен център "Ново начало" (novonachalo.com); Евгения Адърска - Асоциация на пациентите с онкологични заболявания и приятели (АПОЗП); д-р Давид Иерохам - психиатър, психотерапевт; д-р Полина Дякова - педиатър.

Модератори ще са Манол Пейков и Магдалена Малеева.

Форумът ще следва вече утвърдения формат от петнадесет минутна презентация, следвана от дискусия с модераторите и отговори на въпроси от публиката. Подобно на всички форуми организирани от Горичка и този път ще има биобар, Горичка щанд и книжарница, където гостите ще могат да намерят тематични книги и предмети. Релаксиращата атмосфера и приятелската среда са неизменна част от всяко събитие организирано от Горичка.

Регистрация - Ако желаещите се запишат предварително за форум Здраве на http://gorichka.bg/index.php?p=237&l=1, в магазините Биомаг или закупят билет от сайта или билетната мрежа на Eventim, цената е 25 лв. за един човек и 40 лв. за двама. При регистрация на място, в деня на събитието, цената е 30 лв. на човек.

За форумите

Форум Здраве 2012 е част от серия еднодневни форуми на Горичка. Целта на тези събития е да провокират промяна по теми, за които съществуват много погрешни практики и стереотипи. Освен информиране, форумите целят да създадат общности с подобни убеждения, от хора готови да търсят тази промяна. Темите, които избрахме през 2011г. са Дом, Бизнес, Родителство и Промяна.

Горичка е инициатива за обучения, разговори и дебати за устойчиво бъдеще. Ние вярваме, че само с повече въпроси ще стигнем до повече отговори. С тази мисъл, Горичка е създадена през 2006г. от Магдалена Малеева.

Горичка също така е заета с работа по бизнес обучения, академия за зелен бизнес, и организацията на други събития като Горичка филм фест, а най-скорошното от тях беше Миксер Планина.

Фондация „Америка за България” подпомага израстването и укрепването на динамична пазарна икономика и демократично общество в България, и подкрепя страната в постигане на пълния й потенциал на успешна и модерна европейска нация. Основана през 2008 година, фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от правителството на САЩ чрез американската агенция за международно развитие. Грантовете, които фондация „Америка за България” предоставя, продължават отношенията на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България.

За актуална информация около форум Здраве, следете официалната страница http://gorichka.bg/?p=236 и профилите ни във Фейсбук и Туитър.

Повече информация за дейностите на Горичка: http://www.gorichka.bg/index.php?p=18&l=1

Представяне на лекторите на форум Здраве:

д-р Силвия Еленкова
Център по интегративна медицина
„Здравето е заложено във всеки от нас като естествено състояние на човека - във физически, ментален, емоционален и духовен план.”
Силвия Еленкова завършва в Медицинска академия, София две конвенционални специалности - вътрешни болести и обща медицина, но винаги е следвала интереса си към холистичния подход в медицината и по-специално към акупунктура и хомеопатия. Днес Силвия работи в център по интегративна медицина, секретар е на Българското дружество по традиционна китайска медицина и представя България в световната организация по медицинска акупунктура ICMART.
На форум Здраве, Силвия ще ни разкаже за опита си с акупунктурата и традиционната китайска медицина.

Ирина Джамбазова
diabet.bg
„Здравето е онова, което като го имаме го слагаме след всички задачки, хора, емоции и нерви. Същото онова, което ни го връща тъпкано заради това същото пренебрегване и реве по-силно от най-сърдито, нацупено и насрано бебе.”
Ирина се занимава с комуникации и връзки с обществеността. Тя е много сладка. Толкова сладка, че хванала диабет. На Форум Здраве ще ни разкаже за това как една болест е променила живота й и какво означава да си болен от все по-често срещаните автоимунни заболявания.

Мартин Ганев
предприемач, земеделец
„Здравето е сигнал от Твореца, че сме на прав път.”
Мартин е работил като финансов директор в голяма енергийна компания и в управлението на голям инвестиционен холдинг. Преди около две години напуска работа и се захваща с неща, които смята за важни. Днес той прави телекомуникационно оборудване, стъклопластови контейнери и лодки, сайт за бизнес активи aktiv.bg, член е на надзорен съвет на банка, произвежда биодинамични бадеми, орехи, билки и ръчно направен шипков мармалад.
Поканихме Мартин на форум Здраве, за да ни разкаже за връзката между земя и здраве.

Калин Терзийски
писател
„Здравето е разкош.”
Калин е учил медицина, специализирал психиатрия. Животът го е превел през работи като дърводелец, анкетьор, санитар и медицинска сестра. Писал е за вестници и списания като SAX, Егоист, Клуб М, Ева, Едно и Night life. През 2000г. напуска работата си на лекар и се отдава изцяло на писането. Работи като сценарист за ТВ и радио предаванията Квартал, Лица, Каналето, Досиетата Хъ, Шаш и Пълна лудница. Издал е десет книги – пет сборника с разкази, две стихосбирки и два романа. Единият от тях е Алкохол, разглеждащ алкохолната зависимост и спасението от нея. Романът е награден като най-търсената книга за 2010г.
На форум Здраве, той ще говори за „Храната. Моят път към здравето.”

Тодор Желязков
Управител на Елтрак България
eltrakbulgaria.com
„Здравето е начин на живот.”
Тодор е управител на „Елтрак България” ЕООД – оторизирания дилър на най-големия в света производител на строителна и минна техника Caterpillar и на двигателите Perkins. Завършва с отличие магистърска степен по мехатроника в Германия. Взима с почетно отличие докторантура по медицинска техника в Австрия. Прибавя и магистърска степен по бизнес администрация от САЩ, където получава и две награди за изключителни академични успехи. Автор е на над 20 европейски и американски патента и многобройни статии в специализирани издания. Измежду впечатляващите постижения в бизнеса, в биографията на Тодор намираме и няколко спортни -  едно от тях е четвъртото му място на ДП по Триатлон.
Темата на Тодор за форум Здраве е спорта, триатлона и всичко около него.

Желяз Турлаков
Терапевтичен център "Ново начало" (novonachalo.com)
„Здравето е вътрешно комплексно разбиране. Идва от информацията, културата и личната отговорност. Преди всичко, здравето е не само симптоми и характеризиращи го физически прояви, а и причините предхождащи го.”
Желяз е роден в актьорско семейство и от тринадесет годишен свири на китара, композира и е част от група. На шестнадесет става наркозависим. Прекарва десет години в различни центрове за лечение в Германия, Испания и Италия и успява да преодолее зависимостта си. През 2005 година основава комуна за лечение на наркомани в България. В работата си Желяз използва методите на Recovery подхода. Учи философия.
На форум Здраве, Желяз ще говори за опита си в и извън зависимостта. От първо лице.

Евгения Адърска
Асоциация на пациентите с онкологични заболявания и приятели (АПОЗП)
„Здравето е функция на състоянието на духа.”
Повече от десет години Жени работи за създаването на пациентски организации. Казва, че те се раждат естествено от абсолютната необходимост на хората от помощ. Тези организации са инструмент, с който тази помощ  е легална, законна, видима, разпознаваема, организирана. Двигател е поривът да даваме, за да не се чувстваме неловко и уязвими, когато получаваме. За повечето хора около Жени това е истината.
Заглавието на нейната лекция е „Здравето - моят личен проект".

д-р Давид Иерохам
психиатър, психотарепавт, психодрама-терапевт и супервизор.
Учредител и председател на фондация „Психотерапия 2000″ и водещ обучител в нейната тренингова програма по психодрама, социометрия и групова терапия; консултант и супервизор на социалните и образователни програми на Центъра за култура и дебат „Червената къща”; председател на Програмния съвет на Магистърска програма „Артистични психо-социални практики” на Нов български университет. Работил в различни психиатрични институции в България. Има публикации на различни теми от психотерапията, психодрамата и културата.
(текстът е взет от psychodrama-bg.org)

д-р Полина Дякова
Педиатър
Д-р Дякова е била главен лекар в детското отделение на американската болница в Бейрут. Има три дъщери  - и трите са докторки.

Коментирай