Семейство

Лавина от критики получи проектът за Закон за детето

07.03.2012г. / 10 30ч.
Ивет Лолова
Лавина от критики получи проектът за Закон за детето

Вчера се състоя поредното обществено обсъждане на Проектозакона за Защита на детето. Становища ще се приемат до края на март, а до края на май той трябва да бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет.

На срещата присъстваха представители на държавни институции, неправителствени организации, сред тях Институт за принципите на правото, „Гражданска инициатива за семейството“, Асоциация за домашно образование, Гражданска инициатива „Справедливост“, Асоциация „Общество и ценности“, Alliance Defunse Fukd – международна адвокатска правозащитна организация, граждани и родители.

Сред най-дискутираните и болезнени аспекти бяха ролята, мястото и правомощията на родителите; неразграничаване на „деца в риск“ от децата в нормални семейства; отговорното родителство; обучението на деца вкъщи; отпадането на деца от училище; ниската родителска грамотност. Едни от най-притеснителните текстове са за отнемането с лекота на родителски права и др.

Без съмнение трябва да се засили ролята на държавата в подкрепа на семействата, защото това е най-добрата среда за отглеждането на детето. (Вакарелска – директор на Уницеф).

„85 % от насилието над деца се извършва в семейството. Законът трябва да гарантира позитивното родителство. Така написан Проектозаконът противопоставя правата на детето срещу правата на родителите“ (Георги Богданов – Национална мрежа за децата).

„Не бива да се разделят децата на деца в риск и всички останали. Всяко дете е в риск, самата му възраст е рискова“ (Росица Димитрова – Директор Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“, община Велико Търново).

„Този закон накърнява авторитета на родителя“ (Бистра Алексиева от Гражданска инициатива на родителите в Пазарджик).

„Сега расте поколение от деца без ценности. Този закон им дава само права и никакви отговорности“ (Стоян Георгиев – АОИЦ – Асоциация „Общество и ценности“).

„Защо самотната майка получава социална помощ в размер на 65 лв., докато на приемния родител държавата отпуска 600 лв. месечно?“ (Бисер Николов – АОИЦ).

Толкова много са забележките към проекта за Закона за детето, толкова много текстове и спорни моменти трябва да се прецизират, че е по-добре да се напише наново – това беше мнението на мнозинството в залата.

Предвиждат се още регионални срещи и дебати и с деца, тъй като те са бенефициентите на закона, съобщиха от Икономическия и социален съвет, организатори на диспута, и от Министерството на труда и социалните грижи.

Снимка: Ивет Лолова

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време