Свободно време

Индийската култура гостува на София

13.03.2012г. / 11 12ч.
Аз жената
Индийската култура гостува на София

От 14 март до 4 април 2012 г. Индия ще гостува в София, във ФотоСинтезис арт център, бул. „Васил Левски“ 57.

Програма на Дните на Индия:

14 март (сряда) от 19:00 ч. – Откриване на изложбата „Никой не си тръгва от Индия завинаги. Едно пътуване на стоп-кадър“. Среща-разговор с авторите на проекта – Биляна Иванова, Румяна Николова и Николай Генов, които са изминали хиляди километри по пътищата на Индия. Присъствали са на религиозни ритуали в храмове и по бреговете на свещени реки, участвали са в поклонения до свети места. Дивили са се на необикновена природа, древни градове, изумителни дворци. Поемали са хилядолетната й мъдрост и са опознавали вековните й традиции. Сега ни канят на едно вълнуващо пътуване из тази необикновена страна.

15 март (четвъртък) от 19.00 ч. – Лечебните методи в Аюрведа – разговор с д-р Антоанета Заркова. Холистичният подход на Аюрведа към всички пластове на човешката природа. Лечение на тялото, ума и съзнанието. Представяне на древната наука за живота, нейния произход и разпространение от д-р Заркова. Тя е специалист по аюрведа, привърженик е на профилактиката на заболяванията и на природните методи на лечение. Поддържа мнението, че болестта е предупреждение за един живот извън равновесие, сигнал, който ни подсказва да преосмислим ценностите си.

16 март (петък) от 19.00 ч. – Музикална вечер с киртани – акустичен концерт с традиционна индийска музика на Неда Цветкова и приятели. Пеенето на киртан е практика, при която чрез звукова вибрация се хармонизира физическият, умственият, емоционалният и духовният аспект на човешката личност. Пеенето на киртан повишава жизнената енергия, пречиства и балансира емоциите и чувствата.

19 март (понеделник) от 19.00 ч. – „Защо Индия?“ – прожекция на филми от едноименния проект на ТВ+. „Защо Индия?“ – този въпрос задава един филм, а отговора търсят авторът му Христина Симеонова и операторите Пламен Петков и Калин Живков. Ще бъде показана първата серия от проекта на ТВ+, емоционален и неподправен разказ за магнетичната сила на Индия, за духа на Изтока, който е обект на голям интерес, но си остава все още забулен в мистерии. Герои са авторите на изложбата, поетът и бивш посланик в страната Едвин Сугарев, мимът Александър Илиев, Дони и Костадин Георгиев-Калки, и IT специалистът Славомир Славов.

21 март (сряда) от 19.00 ч. – Индия отвътре – среща с антрополога Мая Жалова-Канвар. Разказ за Индия отвътре, видяна през погледа на културния антрополог Мая Жалова-Канвар. Тя е носител на званието „калашри“ (майстор на изкуствата) по индийския класически танц Бхаратанатям. Мая от няколко години живее в Индия и ще разкаже за любопитни факти от живота там и за страни от индийската култура, които остават скрити за чужденците – ритуали, семейните взаимоотношения, културните различия и социални противоречия.

22 март (четвъртък) от 19.00 ч. – Прожекция на филми на Герасим Величков – Спомени за пътешественика Герасим Величков-Джери ще разкажат негови приятели. Ще бъдат прожектирани филмите му „Какво търси Буда в Хималаите?“, „Ще се видим в Ладак“ и „Чадар – сянка от стъкло“.

24 март (събота) от 17.00 ч. – Класически индийски танци – демонстрация и открит урок на Мина Паталенска. Тя е изучавала танцовото изкуство при едни от най-реномираните индийски учители. Ще представи едно от най-древните сценични изкуства, което с движение и мимика разказва истории за божествата, като всеки танц е и своеобразна молитва. Мина е преподавател, танцувала е в България и в чужбина, участвала е в жури на фестивали в Индия. Тя е единствената българка, която се е снимала в Боливудски филм.

26 март (понеделник) от 19.00 ч. – Прожекция на филмитеЧудесата на Индия“. – Прожекция на филмите „Безсмъртната вяра“ и „Традиция на пет хилядолетия“ от сериала „Чудесата на Индия“ на Румяна Николова и Николай Генов, създадени заедно с режисьора проф. Любомир Халачев. Среща с авторите, които ще разкажат интересни преживявания по време на своите пътувания в Индия, залегнали в основата на тези ленти.

27 март (вторник) от 19.00 ч. – Индия: пътища на духа. Разговор с Даниела Кънева и Наско Атанасов. Известната телевизионна журналистка Даниела Кънева задочно ще ви запознае с членовете на фамилията Ганди, с махараджата Ървинд Сингх и други почитани по цял свят индийски личности. Журналистът Наско Атанасов ще разкаже за дните, прекарани с прочутия индийски мъдрец Свами Дев Мурти, почитан като жив Бог, и за срещите си с други индийски мъдреци и духовни учители.

29 март (четвъртък) от 19.00 ч. – Играта на зарове вМахабхарата“ – поглед към класическата индийска литература с доц. д-р Милена Братоева. „Махабхарата“ е една от най-дългите епични поеми в света и има огромно значение за културата и религията на Индия. Главната сюжетна линия в нея е изградена върху модела на играта, която е задължителен компонент на древния ведически ритуал за коронясване на новия владетел и има символичен смисъл като инструмент за подреждане и обновяване на космическия и социален порядък. Лекторката е ръководител на катедра „Класически Изток“ във Факултета по Класически и Нови Филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

1 април (неделя) от 14.00 ч. – Индийската кухня – кулинарно-куклено шоу с Диана Шингарова и Юрий Ковачев, специалист по ведическа кулинария.

Прочетете още:

0t

Коментирай
Свободно време