Семейство

С дете на гости – преселението на народите

16.03.2012г. / 09 36ч.
Вергиния Генова
С дете на гости – преселението на народите

Когато ви поканят на гости водите ли и децата си? Някои ще възкликнат – да, разбира се, накъде без тях! Други ще кажат – предпочитам да си почина.
И едните и другите ще са прави за себе си.

Само че, хрумвало ли ви е, че някои хора не искат да се преструват цяла вечер, че са впечатлени от това колко е сладко, мило, умно и добро вашето дете? Имат си други интереси и занимания и не искат деца да им пищят, врещят и да ги блъскат цяла вечер.

Често родителите сме свикнали където и да ходим да водим и децата си, но се оказва, че не винаги е подходящо и не винаги сме желани.
Затова е добре още като ни поканят да попитаме дали можем да вземем и 1-то, 2-те, 3-те, 4-те или колкото са децата ни с нас. Понякога от любезност домакините ще кажат – да, да, но няма да са много убедени, че ще е подходящо. Затова може деликатно да поразпитате дали ще има други гости с деца, дали ще са само несемейни, характера на купона и други подробности.

Ако разберете, че е уместно да вземете детето си и знаете, че домакините нямат деца, съответно нямат и подходящи играчки, вземете със себе си някакви моливи, книжки, играчки. Ако децата много се разлудуват, винаги може да им предложите някаква по тиха игра, като да нарисуват картина и да я подарят на някого. Обикновено по купоните винаги има някой, който обича да се вдетинява и с радост ще занимава децата.

Не забравяйте да запознаете децата с домакините и с гостите, които проявяват интерес към тях, децата все пак са равностойни гости.
Въздържайте се да правите постоянно забележки на детето и намеци на гостите. Доста неуместно е да му се скарате – „Стига си досаждал на леличката.“ и въпросната дама, която може и да се обиди от това „леличка“ от неудобство да трябва да каже „Не, не, нищо няма.“ Или пък постоянно да го поставяте в центъра на вниманието и да занимавате гостите с неговите певчески или артистични умения, ако на партито няма хора с деца, вероятността да го сметнат за прекалено е доста голяма.

Ако детето е по-малко и се нуждае от специални пюрета и каши, то най-добре да му ги приготвите от къщи и да ги сложите в бурканчета, за да не притеснявате домакините. Не забравяйте памперси, кърпи и мокри кърпички, ако детето ви е на такава възраст.

Много родители обличат децата си с най-хубавите дрешки, когато отиват на гости, но по-важното е да са им удобни и да вземете още едни за смяна. Ако толкова държите да ги покажете в най-прекрасните им одежди, то не се сърдете, ако след това гостуване те са целите в шоколад, сок и прочие петна и лекета – децата са деца и не може постоянно да стоят като на модно ревю.
Ако децата ви са по-големи и по-щурички вземете лепенки, риванол, бинт, защото може да се окаже, че домакините нямат подобни превързочни материали, защото всичко се случва, но вие трябва да сте подготвени.
С една дума като тръгвате на гости си пригответе един сак с неща от първа необходимост.

Ако обаче сте на гости на приятелско семейство, което също има деца, особено, ако са на сходна възраст, то тогава може да не се притеснявате излишно. Знаете, че те ще ви разберат и когато децата капризничат и когато се превъзбудят, ще имат и подходяща храна и изобилие от играчки, така че просто не трябва да прекалявате с претенциите си, защото следващия път те ще са на гости у вас.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай