Бременност

Гърдите през бременността

20.03.2012г. / 22 07ч.
Аз жената
Гърдите през бременността

Когато научим новината за бременността, цялото ни внимание е към корема. Слагаме ръка на него и искаме да погалим още нероденото си дете. Осезаемата промяна в тялото настъпва най-напред при гърдите. Бързо те стават по-едри и по-тежки. Само няколко месеца по-късно и вече трябва да носим сутиен с по-голям размер. Ареолата става все по-тъмна (може да ви се стори дори черна) – така тя е в по-голям контраст със по-светлата кожа и на бебето ще му е по-лесно да я уцели. В първите месеци новороденото вижда в черно и бяло и обръща внимание най-вече на ярки контрасти. Не се притеснявайте, най-много около година след раждането ареолата ще възвърне обичайния за вас цвят.

Гърдите сами се подготвят да изхранят вашето бебе и то съвсем самостоятелно поне през първите му 6 месеца. Няма нужда вие да ги подготвяте по някакъв начин за кърменето. Преди се препоръчваше да се търкат с хавлиена кърпа с идеята, че така кожата ще загрубее и няма да се разрани при първите кърмения. Раздразването на зърната обаче може да доведе до преждевременни контракции и този метод вече не се практикува. Разранени зърна се получават заради неправилна поза на кърмене и засмукване, колкото и груба да е кожата.

В случай, че в последните месеци гърдите ви сълзят и излизат капки прозрачна течност, не се стряскайте – гърдите ви вече са готови да нахранят малкото, но гладно бебе. След раждането млякото е жълто – коластра, а после става бяло. Не забравяйте да посетите мамолог за рутинен преглед до една година след като спрете да кърмите.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай